Bergen op Zoom

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen Bergen op Zoom zet door

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen in Bergen op Zoom zet verder door. Zo zijn afgelopen vrijdag en zaterdag in totaal vijf nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens burgemeester Frank Petter kan daarmee geconstateerd worden dat de aangescherpte coronamaatregelen effect hebben, zegt hij in een eerste ‘voorzichtige’ reactie op de nieuwste onderzoeken. Bergen op Zoom zou statistisch gezien weer het landelijk gemiddelde volgen, stelt hij.

Een week geleden was de coronapiek in  Bergen op Zoom voor burgemeester Petter nog aanleiding de geldende coronamaatregelen scherper te controleren op naleving. Want dat liet op dat moment volgens hem nog te wensen over. In supermarkten werd vervolgens meer gelet op ontsmetting van de winkelwagens en naleving van de anderhalvemeter-norm. Ook het toezicht in de horeca is verscherpt en de gasten hebben daaraan goed meegewerkt, aldus Jimmy Devilee van Horeca Nederland.

‘We zijn er nog niet’

Petter contateert dat de inwoners en bezoekers van Bergen op Zoom  de oplopende cijfers als een belangrijk signaal hebben opgevat om weer voorzichtiger te worden. “We gaan de goede kant op, maar we zijn er natuurlijk nog niet:, aldus de Bergse burgervader. “De slogan dat we alleen samen Corona eronder kunnen krijgen is niet voor niets in het leven geroepen. Als jong en oud zich daaraan houden, dan pas kunnen we op termijn het virus eronder krijgen.”

Geen demografische gegevens

Behalve het aantal besmettingen is er momenteel nog geen zicht op verdere demografische gegevens, zoals het totaal aantal uitgevoerde testen, leeftijds- en bevolkingscategoriën en percentages. “Dat is heel moeilijk, omdat er zoveel testlocaties zijn”, zegt gemeentewoordvoerder Erwin Stander in een aanvullende reactie. “Deze informatie moet nog in kaart gebracht worden.”