Roosendaal

Dansgroep B-Legendz gaat voor goud bij EK streetdance

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De dansers van B-Legendz uit Roosendaal zijn al eerder in de prijzen gevallen tijdens verschillende kampioenschappen. Nu gaan ze het ook proberen op het EK streetdance, dat dit jaar van 19 tot 21 mei in Duitsland gehouden wordt. De dansgroep van Dansplein Roosendaal is hard aan het trainen om zowel in teamverband als met hun duo en solo-optredens goed te scoren.

De passie en het vertrouwen straalt er vanaf bij de dansers wanneer je ze ziet trainen. Ze trainen al weken lang meerdere keren per week om zich klaar te stomen voor hun eerste Europese Kampioenschap. Dit betekent dat ze net de grens over moeten bij Duitsland, iets dat wel wat spanning met zich meebrengt.

Als we zo blijven doorgaan, dan komt het goed

“De eerste dagen zit die spanning wel hoog, maar zodra je op het podium staat zakt dat vanzelf”, vertelt Gentle (11). Hij is één van de leden van B-Legendz die gaat strijden voor de teamoverwinning én voor de duo en trio categorieën. Aan vertrouwen is er bij hem geen gebrek: Gentle werd al eerder Nederlands kampioen met zijn duo. Nu hoopt hij daar nog een titel aan toe te voegen, maar dan op Europees niveau. “Als we zo blijven doorgaan, dan komt het goed.”

Tekst gaat verder onder de foto.

B-Legendz is al eerder in de prijzen gevallen.

Gentle is niet de enige uit het team die op meer dan één onderdeel kans maakt op prijzen. Ook het duo Micha en Liselot (11 en 12) mogen hopen op een extra prijs. Ze zijn samen al tweede geworden op het NK. Beiden zijn buiten de trainingsdagen zelf bezig met hun eigen (mentale) voorbereiding. Liselot werkt thuis onder meer aan haar conditie en danstechniek en Micha oefent doordeweeks de danspassen in zijn hoofd. “Dat doe ik zodat ik ze beter kan onthouden”, vertelt hij.

Meer dan alleen dansen

Bij het trainen voor een danswedstrijd, denk je misschien aan het oefenen van de choreografie (dansbewegingen). Hoewel dit ook zeker het geval is, komen er nog wel meer dingen kijken bij de voorbereiding. “Onze trainingen zijn opgebouwd uit conditie-, techniek- en ontspanningslessen. Daarnaast letten we op de gezichtsuitdrukkingen, de muzikaliteit en het podiumgebruik”, legt Anoek van Ostaijen (23) uit. Zij coacht al een paar jaar samen met Chloë Wijn (24) de kinderen van B-legendz.

Puntjes op de i

Ook met de timing van de dansgroep zit het wel goed. “Vaak filmen we iedereen zodat ze kunnen terugkijken wat er beter kan”, vertelt Van Ostaijen. Het is volgens de coach in deze fase vóór het EK vooral veel herhalen. “We willen ze vooral dat laatste beetje pushen. We moeten toch een beetje streng zijn voor de kids”, zegt ze met een knipoog.