Wouwse Plantage

Dat zit wel snor: de leut laat zich in Mastepinnelaand niet kisten

Prins Erik d'n Eerste en zijn vriendin. (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Een week vóór carnaval is in Mastepinnelaand -oftewel de Wouwse Plantage- op zaterdag de Mastepinnekestocht. Vanwege de coronabeperkingen is deze dit jaar niet doorgegaan. Toch vieren de Mastepinners, onder Prins Erik d’n Eerste, dit jaar feest. Met een doe-het-zelf-optocht, een online lunch en een versierwedstrijd, onder het motto ‘Ut zit wel snor’. De Prins en zijn gevolg namen zaterdagmiddag een kijkje langs de 20 versierde woongevels. De bewoners achter de leutigste gevel kunnen rekenen op een fraaie prijs; de winnaar wordt volgende week tijdens carnaval bekendgemaakt.

Door: Han Verbeem

De carnavalsstichting bestaat in Mastepinnelaand 43 jaar; dit betekent dat het dorp zich in 2022 opmaakt voor een leutjubileum van 4×11 jaar. Prins Erik hoopt dat volgend jaar de coronacrisis voorbij is en er écht feest gevierd kan worden. “Dit is erg onwezenlijk”, zegt hij. Hoewel veel inwoners toch een vlag of andere versiering aan de voorgevel hebben bevestigd, blijft het op straat angstvallig stil.

Solonaise in de voortuin

Toch laten de Mastepinnelaanders zich niet zó makkelijk klein krijgen en menigeen heeft zijn best gedaan bij de Doe-Het-Zelf-Mastepinnekestocht. Een woning niet ver van de Gertrudiskerk is volledig versierd en de bewoners staan in vol ornaat te wachten in de voortuin, als Prins Erik en diens vriendin langskomen om de deelname te beoordelen. “Ja, dat zit hier zeker wel snor, constateert de hoogheid terwijl één van de thuisvierders hem een Flügel aanbiedt. En vervolgens een tweede, “want op één been kan je niet staan.” De leutvorst neemt de borrelflesjes vriendelijk aan maar drinkt ze nog niet leeg. Er is immers werk aan de winkel vandaag. Het bewonersgezelschap zet vervolgens spontaan met de buren de polonaise in die een ‘solonaise’ blijkt; op anderhalve meter afstand van elkaar met de handen vooruit in de lucht – niet op de schouders. “En wat er bij ons ook nog gebeuren zal, we vieren altijd carnaval”, zingt het gezelschap uit volle borst terwijl de prins en zijn prinseske hun weg vervolgen.

Maskers van BC Hoevekestijn

Zo gaat Prins Erik huis langs huis en spreekt met de bewoners die zich voor de gevelwedstrijd hebben aangemeld. Soms is het een kort gesprek, een andere keer neemt hij er wat meer tijd voor. Aan het eind van de Plantagebaan, nog nét binnen de bebouwde kom, staat het huis van een gezin dat al meer dan 20 jaar aan het Mastepinnekescarnaval meedoet. En de gehele gevel is tot carnavalsmasker omgevormd, de twee verdiepingramen zijn de ogen en op de begane grond prijkt een lachende mond tegen het vensterglas. Boven de voordeur is onmiskenbaar een borstelsnor te herkennen, samengesteld uit draden zwart plastic. Daarnaast zijn er ook canavalsmaskers die, zoals de bewoonster vertelt, zijn gemaakt door BC Hoevekestijn. Ook de polyester bijen in de ligusterhaag komen van deze bouwclub. “We kopen die ook om de club te ondersteunen”, zegt ze lachend. Dus ja, stelt Prins Erik vast: ook dát zit overduidelijk wel snor.

  • Deze week kunnen de Maastepinnelaanders stemmen voor het carnavalsmotto van het jubileumjaar 2022. Dat kan op de website: www.mastepinnelaand.nl