West-Brabant

Datalek regionale belasting­dienst: gegevens West-Brabanders op straat

laptop met code op het scherm

Afbeelding: Pexels

Raymon Mens Raymon Mens

Door een datalek bij de Belasting­samenwerking West-Brabant (BWB) zijn de gegevens van een onbekend aantal belastingplichtigen in de regio opnieuw op straat beland. Dat meldt BN De Stem. Vier jaar geleden gebeurde het ook al. De regionale dienst is verantwoordelijk voor onder andere het innen van belastingen voor gemeenten en het waterschap.

Een gewiekste ICT’er uit Zevenbergen ontdekt het lek. Hij wist met een simpele truc gegevens van andere burgers op te vissen uit de database van de regionale dienst. BWB werkt voor Waterschap Brabantse Delta en de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen en Woensdrecht. Het is niet bekend hoe lang het lek al bestond en of gegevens daadwerkelijk geraadpleegd en misbruikt zijn.

Namen, adressen en vonnissen op staat

Volgens de krant gaat het ondermeer om namen, adressen en WOZ-beschikkingen van belastingbetalers. Ook gerechtelijke vonnissen in schuldhulpsaneringszaken waarin personen met naam en toenaam worden genoemd, konden door derden worden ingezien.

De fout kwam aan het licht toen een inwoner van Zevenbergen recent een mail stuurde naar de regionale belastingdienst waarin hij om informatie vroeg over zijn WOZ-aanslag. Hij kreeg een mail terug met daarin een link naar zijn gegevens. Die link eindigde op een getal. Bij het wijzigen van dat getal in de link kreeg de Zevenbergenaar, zelf een IT-specialist, inzage in de gegevens van andere belastingplichtigen. Volgens de krant heeft BWB heeft het lek inmiddels gedicht. Ook is er een pagina met veelgestelde vragen voor burgers gepubliceerd.

Steeds vaker datalekken

Er worden steeds vaker datalekken bij instanties ontdekt. Niet alleen bij de Belastingdienst, maar ook bij gemeenten gaat tegenwoordig wel eens wat fout. Onlangs had de gemeente Bergen op Zoom nog te maken met een datalek en ook in Woensdrecht ging het al eens fout.

Lees ook: Fors datalek gemeente Bergen op Zoom: persoonsgegevens op straat