West-Brabant

Datum is geprikt: 15 januari eerste coronavaccinatie in West-Brabant

Maarten Elst Maarten Elst

Vanaf vrijdag 15 januari krijgen de eerste West-Brabanders na lang wachten coronavaccins toegediend. Op de voormalige oncologie-afdeling in het Amphia ziekenhuis in Breda gaan verpleegkundigen namens GGD West-Brabant aan de slag met het inenten van tientallen mensen. Voornamelijk zorgmedewerkers en zorgbehoevenden zullen in het eerste stadium het coronavaccin toegediend krijgen.

Door: Maarten Elst en Kimberley Mies

,,We beginnen vanaf 15 januari met drie priklijnen”, vertelt Linda Vlamings, woordvoerder bij GGD West-Brabant, ,,daarmee vaccineren we 355 mensen per dag. Zodra er meer vaccins beschikbaar zijn, breiden we dit uit naar acht priklijnen. Als eerst worden de zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen gevaccineerd. Maar ook de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de WMO-ondersteuning worden ingeënt.”

,,Medewerkers van de ziekenhuizen vaccineren op hun beurt de zorgmedewerkers in de acute zorg, het ambulancepersoneel en medewerkers van de spoedeisende hulp. We verwachten dat mensen tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie in april of mei aan de beurt zijn”, aldus Vlamings.

Vaccins

GGD West-Brabant gaat, net als de andere GGD-locaties in Nederland, aan de slag met drie vaccins. Voorlopig heeft GGD West-Brabant enkel het BioNtech/Pfizer-vaccin. ,,Hiermee worden de zorgmedewerkers en 60-plussers die thuiswonend zijn gevaccineerd. In een later stadium wordt er ook gevaccineerd met het Moderna-vaccin en het Astra Zeneca-vaccin van zodra het beschikbaar is”, aldus Vlamings.

Coronaproof

Het vaccineren gaat plaats vinden op de oude oncologieafdeling van de Langedijk-locatie van het Amphia ziekenhuis in Breda. ,,Deze afdeling stond leeg en is volledig coronaproof gemaakt. De verschillende prikruimtes zijn zo ingericht dat men voldoende privacy heeft en er genoeg afstand gehouden kan worden. Ook worden er looproutes aangelegd op deze vacinatielocatie”, zo besluit Vlamings.