Bergen op Zoom

Bergse optocht eindelijk live op ZuidWest TV en voor iedereen tegelijkertijd te beleven

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Liefhebbers van de Bergse Vastenavend die zelf niet meer langs de kant van de weg kunnen staan, mogen dit jaar voor het eerst thuis live meegenieten van de Optocht. Na lang wikken en wegen heeft de Stichting Vastenavend toestemming verleend de stoet rechtstreeks uit te zenden.

Het was al heel lang een wens van velen, zowel binnen Streekomroep ZuidWest als daarbuiten, om live te kunnen gaan met het slotspektakel van het Bergse Volksfeest. Onder meer om de grondleggers die het feest mede maakten tot wat het nu is echt het gevoel te geven dat ze er nog bij horen, net als alle anderen die vanwege welke beperking dan ook er niet zelf bij kunnen zijn.

Het latere tijdstip waarop wel mocht worden uitgezonden was bovendien een groot praktisch probleem voor verpleeg- en verzorgingshuizen. Daar is het dan etenstijd en die strakke planningen zijn niet zomaar om te gooien. Nu kan iedereen tegelijk genieten van de leutstoet, en er achteraf meteen over meepraten.

Erbij horen

Omroepdirecteur Maarten van den Boom is blij met de gemaakte keuze. “Natuurlijk ervaar je de stoet op z’n best als je er zelf bij bent. Maar voor wie dat niet kan is live thuis meebeleven wel het mooiste alternatief. Dan kun je daarna ook meepraten met familie, vrienden en buren die er bij waren en misschien zelfs wel meededen.”

Juist meer publiek

De optochten van andere gemeenten en kernen worden al langer live vertoond, aldus Van den Boom. “Die van Halsteren zelfs al elf jaar. De Stichting Alterse Carnaval is daar zeer enthousiast over. Het heeft volgens hen alleen maar meer publiek opgeleverd.”

Dat staat haaks op de reden waarom het in Bergen op Zoom steeds werd tegengehouden. In een persbericht meldt Stichting Vastenavend: “De keuze om de optocht later op televisie te tonen, is onder meer gemaakt om te voorkomen dat de uitzending een aanleiding wordt om thuis te blijven.” De verklaring beschrijft het dan ook als een proef, die wordt gevolgd door een evaluatie. De stichting wil onder meer “onderzoeken welke effecten dit daadwerkelijk heeft en hoe we mogelijke negatieve impact kunnen compenseren of ombuigen.”

De live uitzending vanaf de Grote Markt is dinsdag 21 februari vanaf 13.45 uur rechtstreeks te zien bij Streekomroep ZuidWest en op de website van Omroep Brabant.