Standdaarbuiten

De Deurzetters vieren al 55 jaar carnaval in ’t Zwammegat

Carnavalsstichting De Deurzetters viert dit jaar haar 55-jarig jubileum (foto: Rick van Rijswijk)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een carnavalesk jubileum dit jaar in Standdaarbuiten, of eigenlijk, Zwammegat. Carnavalsstichting De Deurzetters bestaat namelijk 55 jaar. Voorzitter Peter Magielse vertelt over het ontstaan van de succesvolle lichtstoet en de vraag naar nieuwe, jonge leden.

Het jubileumfeest van de carnavalsstichting is al geweest. “Dat hebben we 1 februari gevierd”, begint Magielse. Hij is al 24 jaar voorzitter van de club. Dat gebeurde tijdens een receptie. “Om 18.00 uur kwamen de prinsen van de ZuidWestHoek, daar kregen we ludieke presentjes van.” Twee uur later ging het feest verder in een feesttent, tijdens het Getikt Festival dat is georganiseerd door bouwclub De Kids.

De carnavalsvereniging is opgericht in november 1969. Tien jaar later werd het een officiële stichting. Er was in die tijd voldoende animo voor de optocht. Alleen was er één probleem: iedere carnavalsliefhebber deed mee met de optocht, waardoor er geen publiek langs de kant van de weg stond. Het was Ad Rijnvos die in 1987 met het idee kwam om met de lichtstoet te beginnen, nadat hij tijdens zijn vakantie in Engeland een verlichte stoet had zien rijden.

Zo gezegd, zo gedaan. In 1988 werd de eerste lichtstoet gereden. “Op die manier konden we mensen aantrekken van andere plaatsen, omdat er in onze omgeving geen optochten ’s avonds zijn”, legt Magielse uit. Dat bleek een succes. Ondertussen verwelkomt het kleine dorp jaarlijks tijdens de lichtstoet zo’n 20 duizend bezoekers en zendt Omroep Brabant de optocht live uit.

Het programma

Maar er is veel meer carnaval in het dorp dan alleen de lichtstoet. “Op vrijdag vindt de sleuteluitreiking plaats en is de kinderoptocht. Dat wordt door de basisschool georganiseerd en is ook echt leuk.” Ook brengt het protocol een bezoekje aan het bejaardentehuis van het dorp en het Tomashuis. “Het Thomashuis helpt ons ook tijdens de lichtstoet. De filmcrew van Omroep Brabant mag daar bijvoorbeeld altijd komen eten.” Op zondag wordt de grote feesttent opgeruimd. Maandag is de seniorenmiddag. “Een echt dorpsgebeuren”, noemt de voorzitter het. Het carnavalsfeest eindigt op dinsdag met de lampionnenoptocht, loterij en het officiële afsluitingsmoment.

De lichtstoet wordt jaarlijks door 20 duizend mensen bezocht (foto: De Deurzakkers)

Er rijden dit jaar achttien grote wagens mee met de lichtstoet, negen kleine wagens, twee grote groepen en één enkeling. “650 mensen in totaal”, aldus Magielse. “We zitten aan het maximale aantal deelnemers.” Het gaat om groepen uit heel de regio: van Huijbergen, Dinteloord en Steenbergen tot Zevenbergen en Klundert. “Er doen zelfs twee groepen uit Wuustwezel, België mee.”

‘Het is 11 voor 11’

Aan die populariteit zit overigens ook wel een keerzijde. “We moeten steeds professioneler organiseren. Dat kost geld. Je hebt professionele verkeersregelaars nodig, ehbo-posten, openbare toiletten.” Daarbij komt dat de mensen die vrijwillig helpen bij de lichtstoet steeds schaarser worden. “Voor nu gaat het nog. Maar het is 5 voor 12. Of 11 voor 11”, aldus de voorzitter. “Voor nu lukt het nog, maar er moet niemand wegvallen. Dan hebben we een uitdaging.”

Hij gaat verder: “Dat is het gevaar van een goedlopende vereniging. Dan denken mensen er niet bij na om zich aan te melden.” Terwijl nu juist hét moment is om je aan te melden bij De Deurzetters, volgens Magielse. “Wanneer iets goed gaat kan je op je gemak alle aspecten zien en meemaken. Dan kan je langzaam de dingen overnemen die je leuk of interessant vindt. Maar als je ergens bij komt wanneer het niet goed gaat, dan komt er ineens heel veel op je af.”

Daarom is de stichting op zoek naar jonge leden. “Kom stapje voor stapje de organisatie leren kennen. Het is net een opleiding, doe je ook niet in één jaar. Wij staan open om mensen op te leiden.” Wie interesse heeft kan contact opnemen via de website van De Deurzetters.