Roosendaal

De dierenarts is voor veel baasjes te duur: ‘Help die beesten alsjeblieft’

Sven de Laet Sven de Laet

Zo’n 66.000 huisdieren in ons land krijgen niet de zorg die ze nodig hebben, omdat hun baasjes een bezoekje aan de dierenarts niet kunnen betalen. Onacceptabel, vindt het Roosendaalse raadslid Selda Bozkurt. “Een vrouw vertelde me laatst dat het voelde alsof ze een van haar kinderen was verloren.”

Regelmatig hoort Bozkurt (Burger Belangen Roosendaal), die naast haar werk als raadslid ook kapster is, de schrijnende verhalen voorbij komen. “Ik help vaak mensen die het minder breed hebben met een gratis knipbeurt. Die vertrouwen je en durven dan hun problemen te delen.” Daarbij zijn de huisdieren een veelvoorkomend thema. “Hoe vaak ik niet hoor dat iemand zijn hond of kat niet kan laten verzorgen…”

Ik heb een kat. Een tijdje terug mankeerde hij iets en toen heb ik verschrikkelijk gehuild.

Laatst hoorde Bozkurt nog zo’n triest verhaal. “Die vrouw vertelde dat haar hond alles voor haar betekende. Maar toen hij ziek was, had ze niet genoeg geld voor een bezoek aan de dierenarts. Het arme dier is uiteindelijk overleden. Voor haar voelde het alsof ze haar kind kwijt was.” Zelf moet ze er niet aan denken. “Ik heb een kat. Een tijdje terug mankeerde hij iets en toen heb ik verschrikkelijk gehuild.”

Maar waar Bozkurt de mogelijkheid had om haar huisdier medicijnen te geven, ligt dat voor veel Roosendalers dus net even anders. Daarom wil ze nu dat de gemeente met een hulpplan komt. Ze wijst ook op andere plaatsen, waar al speciale regelingen met dierenartsen zijn. “Daar kunnen mensen voor een lagere prijs naar de dierenarts. Laten we nou gewoon kijken hoe ze het daar precies aanpakken.”

Het gaat uiteindelijk ook niet alleen om de mensen. We moeten die dieren helpen.

Bozkurt dient volgende maand een motie in, waar inmiddels ook andere partijen zich achter hebben geschaard. Toch wordt er door sommige raadsleden volgens haar soms nog wat sceptisch naar het plan gekeken. “Een raadslid zei dat arme mensen maar geen huisdieren moeten nemen. Maar wie zijn wij om dat te bepalen. Soms zijn mensen zo eenzaam, dat een dier het enige is wat ze hebben. En trouwens: het gaat uiteindelijk ook niet alleen om de mensen. We moeten die dieren helpen.”