Bergen op Zoom

Hotel De Draak is nu hofleverancier: ‘Zeker ouder dan 625 jaar’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De Draak biedt als oudste hotel van Nederland al jaren een gastvrij onderkomen in Bergen op Zoom. Onder meer Herman Brood en Godfried Bomans verbleven in het viersterrenhotel. Donderdag ontving het Grand Hotel het predicaat Hofleverancier. Om deze koninklijke onderscheiding te ontvangen, moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. Onlangs kwamen er nieuwe feiten aan het licht. “De Draak is zeker ouder dan 625 jaar.”

Huidig eigenaar Frans Hazen liet uitgebreid onderzoek doen naar de historie van De Draak. “Het is eerder al onomstotelijk vast komen te staan dat de Draak vanaf 1397 een horecafunctie heeft gehad.”

Gastenopvang en paardenverzorging

Cees Vanwesenbeeck ontdekte dat er in het eerste kwart van de dertiende eeuw al een, vermoedelijk houten, gebouw stond op de plek van het hotel. Waarschijnlijk diende dit als gastenopvang en de verzorging van paarden. “Daarmee is De Draak zeker ouder dan 625 jaar,” glundert Hazen.

“Toen Columbus Amerika ontdekte, werden hier al bijna honderd jaar gasten ontvangen,” vertelt burgemeester Petter tijdens de uitreiking van het predicaat. Hij vindt het knap dat De Draak ondanks diverse tegenslagen, zoals een stadsbrand, altijd uit de as verrees. “Het hotel is een successtory.”

Toch blijven Hazen en zijn personeel met beide benen op de grond staan, nu ze hofleverancier zijn. Dit en volgend jaar investeert het hotel in kwaliteit, met een verbouwing van de begane grond. Hazen is ambitieus: “We plakken er nog zeker 625 jaar bovenop.”