Bergen op Zoom

De Europese verkiezingen: ‘Ik heb geen idee wat dat inhoudt’

Emma Janvier Emma Janvier

Eens in de vijf jaar mag heel Europa stemmen op hun landelijke vertegenwoordigers in het Europees parlement. Maar voor veel mensen zijn deze verkiezingen meer abracadabra dan iets anders. In de straten van Bergen op Zoom vroegen we de mensen of ze gaan stemmen en of ze überhaupt wel weten waarop.

“Het Europees parlement? Daar hou ik me niet mee bezig.” lacht een van de voorbijgangers. En hij is niet de enige. “Ik zeg altijd maar zo het is allemaal één pot nat”, zegt weer iemand anders. “Je kan van alles verzinnen, maar er verandert toch niks.”

Een beetje duidelijkheid

Politiek verslaggever Han Verbeem van streekomroep ZuidWest legt graag uit wat de aankomende verkiezingen inhouden. “Op 6 juni mogen alle officiële inwoners van Europa in hun eigen land hun parlementaire verantwoorders kiezen. De Europese Unie bepaalt heel erg veel, bijvoorbeeld over de landbouw en de wetten over plastic.”

De wetten van de EU hebben enorm veel invloed op Nederland.

Volgens Verbeem is het dus heel belangrijk dat er gestemd gaat worden. “Nederland heeft in totaal 31 van de 720 zetels en morgen wordt er dus gestemd over welke europarlementariërs Nederland gaan vertegenwoordigen.” Je kan wel alleen op kandidaten uit je eigen land stemmen.

Die stempas blijft thuis

Maar of er ook echt door veel mensen gestemd gaat worden is nog maar de vraag. “We zijn op vakantie en we hebben de stempassen thuisgelaten, stemmen gaan we niet doen”, vertelt een vrouw op de fiets. Ook voor jongeren is het maar een moeilijke kwestie. “Misschien vul ik nog een stemwijzer in, maar de kans is ook groot dat ik mijn pas gewoon meegeef aan mijn ouders.”

Je moet je stem nooit verloren laten gaan.

Toch zijn er ook mensen die het heel serieus nemen. “Ik ben eigenlijk helemaal niet voor Europa, ik zou er liever uitstappen”, geeft een voorbijganger toe. “Maar ik ga morgen toch, want je moet nooit je stem verloren laten gaan.” En achter dat advies staat Verbeem ook. “De wetten van de EU hebben enorm veel invloed op Nederland.”