West-Brabant

De jaarlijkse bietencampagne is weer begonnen

Foto en bron: Cosun Beet Company

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op woensdag 20 september is in Dinteloord de jaarlijkse verwerking van suikerbieten begonnen. De eerste bieten zijn geleverd. Niet alleen voor de productie van suiker, er wordt veel meer gemaakt van deze knollen.

Het zaaien van deze bieten gebeurt normaal gesproken tussen half maart en half april. Vanwege de kou en nattigheid liepen veel telers dit daar drie weken achter op schema. Hierdoor begint de campagne een week later dan in 2022. Waarschijnlijk duurt de campagne deze keer daarom iets korter.

Goede opbrengst, wel iets minder productie

Ondanks de late start is de opbrengst goed, meldt bietenverwerker Cosun Beet Company. Die ligt zelfs iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat komt met name door het hoge aantal zonuren in september. Er is bovendien minder schade door schimmels en ziektes. Toch verwacht de fabriek onder de streep iets minder te kunnen produceren dan vorig jaar.

Van suiker tot cosmetica

Er wordt van de bieten allang niet meer alleen suiker gemaakt. Van wat overblijft zijn nog veel andere producten te produceren. Denk aan bijvoorbeeld  diervoeding en biobased huishoudartikelen. En veel innovatiever nog: groene energie, cosmetica en zelfs ingrediënten voor vlees- en visvervangers.