Bergen op Zoom

De Krabbenkooi leert in vrachtwagen over de dode hoek: ‘Je kan dood gaan’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Een voor een klimmen kinderen van basisschool De Krabbenkooi in een vrachtwagen van Bernaards Transport, die geparkeerd staat bij de Kiek in de Pot. Daar geeft chauffeur Harold Mieger hen uitleg over de dode hoek. “Ze staan er van versteld dat wij zo weinig zien.”

In de vrachtwagen nemen de leerlingen plaats achter het stuur. Daar mogen ze vervolgens via de spiegels kijken of ze alle pionnen zien staan, die staan opgesteld in de dode hoek. “Door het spelenderwijs aan te pakken, worden kinderen bewust van de dode hoek,” aldus Mieger. “Daardoor blijft het beter hangen dan wanneer ze in de klas zitten.”

Beperkt zicht

Een aantal kinderen staan wild te zwaaien naar hun klasgenoten in de cabine. “Kan je mij zien?” Veel van hen staan er van versteld dat het zicht van de chauffeurs erg beperkt is, vertelt Mieger.

Bozena uit groep 5 vindt het daarom fijn dat haar school aandacht heeft voor de onveilige verkeerssituaties die in de dode hoek kunnen ontstaan. “Je kan dood gaan,” vertelt ze. Hely uit groep 7 vult aan: “De bestuurder ziet je niet en kan je aanrijden.”

Daarom zetten de leerlingen voortaan drie stappen naar de zijkant, zodat de vrachtwagenchauffeurs hen zien staan met hun fiets. “Dat is het veiligst,” concludeert Roel uit groep 8.