Roosendaal

De Kring wil genoeg energie gaan opwekken om te delen met buren

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Theater De Kring in Roosendaal wil het bakstenen gebouw omtoveren tot een groen icoon. De gevels zouden warmte kunnen omzetten in energie en gebruikt worden voor vergroening. En ook het dak kan gebruikt worden voor het opwekken van energie. De Kring verwacht ruim twee keer zo veel op te kunnen wekken als ze nodig heeft. Het theater wil die extra energie opslaan en delen met panden in de omgeving. De gemeente Roosendaal krijgt 60.000 euro van de provincie om te onderzoeken of dat technisch en wettelijk kan en of het betaalbaar is.

De gemeente Roosendaal en Theater De Kring hebben grote ambities voor het theaterpand. Ze willen De Kring ombouwen “van een bakstenen pand naar een groen klimaatadaptief gebouw”. Het theater wil helpen de Roosendaalse binnenstad te vergroenen en er voor te zorgen dat het de klimaatverandering aankan. De gemeente ziet volop mogelijkheden voor het hoekige, bakstenen pand. Maar om er zeker van te zijn dat al die plannen ook haalbaar zijn, moet er eerst een onderzoek worden gedaan. De provincie geeft Roosendaal hiervoor 60.000 euro subsidie.

Warmte-energie van de gevels, stroom opwekken op het dak

Volgens de gemeente is De Kring een icoon in de binnenstad, waarvan de toneeltoren al op afstand goed te zien is. “Het theater ligt in het verlengde van Stadstuin Van Hasselt, wat eerst een stenig parkeerplein was maar nu richting een groene stadstuin gaat,” beschrijft de gemeente. Het is logisch ook De Kring daarbij te betrekken. “Zo kunnen de gevels worden ingezet voor vergroening, het opwekken van thermische energie en de daken voor het opwekken van elektrische energie,” aldus de gemeente. “Er kan 2,5 keer zo veel thermische energie worden opgewekt dan Theater de Kring zelf nodig heeft. De extra opgewekte energie wil men opslaan en delen met andere pandeigenaren in de omgeving.”

De Kring en de gemeente denken aan het oprichten van een ‘Energiekring’. Zo’n kring bestaat dan uit verschillende pandeigenaren in de omgeving van het theater. Zij verdelen de opgewekte energie. Er zitten natuurlijk nogal wat haken en ogen aan zulke plannen. Het moet allereerst technisch haalbaar zijn. De gemeente moet het ook kunnen betalen. En het moet wettelijk zijn toegestaan. Dat gaat de gemeente Roosendaal nu onderzoeken met geld van de provincie. “Op deze manier stimuleert Provincie Noord-Brabant de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in gemeente Roosendaal,” aldus de gemeente. Het geld komt uit het Corona Herstelfonds.

Ook meer comfort voor theaterbezoekers

Er zijn niet alleen plannen om het pand duurzamer te maken. De gemeente wil het pand ook opknappen en comfortabeler maken voor de bezoekers. Jan-Hein Sloesen, directeur van De Kring, is enorm enthousiast over het onderzoek naar een groener theater. “Omdat we samenwerken met de gemeente Roosendaal en de provincie Noord-Brabant gaan we een nieuwe periode in, waarbij we van de Kring een groen en duurzaam stedelijk icoon kunnen maken,” laat hij weten. “Dat kan alleen als we het samen doen. En in Roosendaal en Brabant gebeurt dat, daar ben ik trots op!”