Woensdrecht

De Lentedag is een feest voor bezoekers én deelnemers van zorgboerderij De Leemberg

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een stralende zon, dieren en een hoop blije mensen. Woensdag vond de jaarlijkse Lentedag van zorgboerderij De Leemberg in Woensdrecht weer plaats. Tijdens de Lentedag staan niet alleen de jonge dieren, maar ook de deelnemers en bewoners centraal.

De geitenweide is vol met bezoekers, en deelnemers van de dagbesteding en bewoners van de boerderij houden de boel goed in de gaten. “Ze hebben erg naar deze dag uitgekeken”, vertelt eigenaresse Jacqueline Sommeling. “In januari zijn we al begonnen met plannen. Daar hebben alle 45 deelnemers en bewoners aan meegeholpen.”

Het is hier zo’n fijne plek.

Zo is deelnemer Jara waarzegster voor één dag. “Ik voorspel alleen maar goede dingen hoor”, zegt ze. Door de lijnen op een hand af te lezen, weet ze wat de toekomst voor diegene in petto heeft. “Ik zie bij jou dat je een financiële meevaller krijgt”, voorspelt Jara. “En dat er eerst iets gebeurt wat je vervelend vindt, maar achteraf toch wel fijn.”

In het dagelijks leven is Jara geen waarzegster. “Maar ze wilde dit graag doen, dan mag dat natuurlijk”, vervolg Jacqueline. Tijdens gewone werkdagen staat Jara in de kantine, of verzorgt ze de dieren. “Dat vind ik echt leuk om te doen, het is hier zo’n fijne plek”, verklaart ze.

We hebben deze dag echt met zijn allen georganiseerd.

Iedereen had woensdag zijn of haar eigen taak. Er werden schapen en alpaca’s geschoren, hamburgers gebakken en glittertattoos gezet. “Niet iedereen kan hierbij aanwezig zijn. Maar er gebeurt ook genoeg achter de schermen. We hebben deze dag echt met zijn allen georganiseerd”, zegt Jacqueline. “En het is wederom een enorm geslaagde Lentedag!”

De Leemberg biedt plaats aan mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, een psychische hulpvraag, autisme en verslavingsproblematiek.