Roosendaal

‘De Luiten volkswijk en voetbal gaat over de mensen op de tribune’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Roosendaler Francois Vanvelthoven is geboren en getogen in Kalsdonk. Hij is één van de hoofdrolspelers in een documentaire die Floyd Aanen maakte over de wijk en de voetbalclub RBC. Francois kreeg deze week de eerste fragmenten te zien van de film die op 5 februari in première gaat.

Journalist en RBC-fanaat Floyd Aanen (38) maakte in 2020 samen met Eric Konings een podcast over de Roosendaalse voetbalclub. Zo kwam hij ook in contact met Francois Vanvelthoven (45), een trotse Roosendaler die nu een hoofdrol heeft in de documentaire De Luiten volkswijk en voetbal. “Op het moment dat Floyd contact met me opnam omdat hij iets wilde maken over Kalsdonk en RBC toen wist ik gelijk dat ik mee wilde werken”, zegt hij tijdens een interview in cafetaria ‘t Eethuis.

Een deel van de opnames voor de documentaire vond in dit café aan de Voltastraat plaats. “Mensen kwamen hier of in de Luiten een pilsje drinken. Er zijn jaren geweest dat RBC onderaan stond maar we waren er wel. Punten werden er niet gehaald maar lol hadden we altijd”, zegt Vanvelthoven.

Het is een docu zonder een rollende bal

Aanen interviewde op de eerste draaidag Francois en zijn vrienden. Ze spraken over de vervlogen tijden, waarin Kalsdonk en RBC letterlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden waren. Hoewel er nog veel dingen hetzelfde zijn, veranderde de dynamiek tussen de wijk en de club nadat er elders in de stad een nieuw stadion werd gebouwd, en het oude werd gesloopt. “Het is een docu zonder een rollende bal”, zegt de documentairemaker. “Het is dus geen voetbaldocu met uitslagen en spelmomenten maar het gaat vooral over de mensen die dat voetbal maakte op de tribunes.”

Ik kan niet wachten om de hele film te zien!

In de twintig minuten durende documentaire zie je karakteristieke inwoners van Kalsdonk en die-hard RBC-fans voorbij komen. Ook volgde de documentairemaker de voetballer Karim Didi en sprak hij stadshistoricus Joss Hopstaken. Francois Vanvelthoven zag in aanloop naar de première op 5 februari de eerste vijf minuten van het resultaat. Volgens hem zit de docu vol herkenbare situaties en uitspraken. “Ik ben heel benieuwd en ik kan niet wachten om de hele film te zien!”

Lees ook: Floyd en Eric houden herinneringen proftijd RBC springlevend in Podcast de Luiten