Klundert

De opbrengst van dit kinderboek gaat naar het goede doel

Sita Kengen Sita Kengen

Het is het eerste boek dat Pieter Mighorst (74) uitbracht, maar zeker niet het eerste verhaal dat hij ooit verzonnen heeft. Samen met illustrator Jacqueline Herrema (61) heeft hij het kinderboek ‘Hoe Grompel op de wereld kwam’ uitgebracht. Een groot deel van de opbrengst die van het boek komt, gaat naar het goede doel.

“Ik fantaseerde altijd verhaaltjes voor mijn kinderen voordat ze gingen slapen”, vertelt Mighorst. “Eén van die verhaaltjes ging over de Grompel.” Toen zijn destijds 14-jarige kleinzoon aan hem vroeg wie die Grompel nou eigenlijk was, besloot hij het verhaal op te schrijven. Daar ontstond zijn eerste boek. “Het verhaal zat al gedeeltelijk in mijn hoofd, want ik heb het zowel aan mijn kinderen als kleinkinderen vertelt. Het enige wat ik nog moest doen is de situaties aanpassen en er nog wat bij verzinnen, maar dat laatste ging eigenlijk wel vanzelf.”

Ik ben me in gaan leven in de wereld van sprookjes

Herrema vond uiteindelijk dat er tekeningen in het boek moesten komen. “Het is een kinderboek en een kind wil altijd zien wat er gebeurd.” Het is het eerste kinderboek dat ze heeft geïllustreerd. Haar inspiratie haalde ze uit de mythologie waar in het boek over gesproken wordt, maar ook uit vergelijkingen die ze met illustraties uit andere kinderboeken maakte. “Zodoende ben ik me in gaan leven in de wereld van sprookjes”, vertelt ze.

De Grompel

“Het verhaal van de Grompel gaat over een god die wraak wil nemen op de mensen. Waarop op een gegeven ogenblik Athenus zich realiseert dat als hij dat doet de hele wereld in ellende valt”, vertelt Mighorst. “De vaas van Pandora gaat dan namelijk open, waardoor allerlei plagen over de mensen uitkomen. Pandora laat een traan vallen in de vaas en daaruit ontstaat de Grompel. Die staat voor hoop. De Grompel probeert de mensheid te helpen op verschillende manieren. Wat ik het belangrijkste vind van de Grompel is dat die eerst luistert, niet oordeelt en dan een oplossing gaat zoeken.”

War Child

Mighorst heeft er voor gekozen een deel van de opbrengst van het boek aan War Child te doneren. “Ik vind dat een mooie organisatie die toch echt wat doet voor kinderen die in een moeilijke situatie zitten.” Het boek kost in de winkel 25 euro, waarvan 10 euro uiteindelijk naar War Child gaat.

De boodschap is dat we naar een betere wereld moeten met meer saamhorigheid

“Het is een kinderboek met een verhaal naar een betere wereld, dan kies je natuurlijk voor War Child”, vertelt Herrema. “We weten dat War Child goede dingen doet, niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. Wij hebben het idee dat die kinderen dit nodig hebben.”

Boodschap

Herrema zegt te hopen dat kinderen dit boekje met hun ouders gaan lezen om te kijken wat de boodschap ervan is. “De boodschap is dat we naar een betere wereld moeten met meer saamhorigheid. Het doel daarbij is dat War Child daarin ondersteund wordt door de opbrengst van het boekje. Zo kunnen ze weer mooie initiatieven opzetten waar dat nodig is.”

Het boek ‘Hoe Grompel op de wereld kwam’ is te bestellen via [email protected]