Bergen op Zoom

De Plaat Huiskamer is de nieuwe ontmoetingsplek van de Bergse Plaat

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In 2012 viel het doek voor het buurthuis van de Bergse Plaat. Zo groot als de teleurstelling toen was, zo groot is de blijdschap nu de Bergse wijk weer een buurthuis krijgt. De Plaat Huiskamer, zoals de ontmoetingsruimte heet, wordt zaterdag officieel geopend.

De Plaat Huiskamer is gevestigd aan de Vogelaar 2 in Bergen op Zoom. De locatie op de begane grond ligt aan het eind van de Boulevard en pal naast winkelcentrum ‘t Kompas. “Het is de bedoeling dat -het woord zegt het al- het een huiskamer wordt voor alle plaatbewoners”, zegt Joke Grootemaat. Joke is één van de bestuursleden van de nieuwe stichting.

Steun

Door bezuinigingen ging de vorige locatie waar de plaatbewoners samen konden komen dicht, zegt ze. “Dat was natuurlijk heel erg jammer.” Volgens mede-bestuurslid Willem Veldhuis heeft de gemeente daar ondertussen een beetje spijt van gekregen. “We hebben nu van de gemeente steun gekregen met een startsubsidie om de boel op te starten. Daar ben ik als penningmeester heel erg blij mee.”

Behoefte

Nog voordat de huiskamer officieel is geopend, is het al een drukte van jewelste in de Plaat Huiskamer. Mensen uit de omgeving druppelen dinsdagochtend binnen voor een praatje en een bakje koffie. De drukte bewijst de behoefte aan een plek als deze. Maar ook de persoonlijke verhalen onderstrepen het belang. Veldhuis sloot zich een paar jaar geleden aan bij de groep (Senioren Ontmoetings Punt) nadat zijn vrouw overleed. “Het is fijn om dan wat contacten te hebben”, zegt hij. “Maar ook echtparen op leeftijd hebben daar gewoon behoefte aan”, weet hij.

Gelukt

Riet Weselius zit aan dezelfde koffietafel als Veldhuis. “Mijn kinderen wonen buiten de stad. En ik heb niet echt veel vrienden doordat ik zeven keer ben verhuisd. Ik vind het fijn dat hier nou een aanspreekpunt is”, zegt ze. Grootemaat is helemaal in haar nopjes. “Fantastisch! ik had niet gedacht dat het zou lukken, maar het is gelukt.”