Roosendaal

De Stam gaat bewust en natuurlijk onderwijs aanbieden in Roosendaal

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een Roosendaals stel dat geen school kon vinden die aansluit bij de opvoeding van hun kinderen, begint een eigen school. In september dit jaar moet basisschool De Stam van start gaan. De school gaat bewust en natuurlijk basisonderwijs aanbieden.

“Als je kinderen krijgt, ga je op een bepaalde manier de opvoeding vormgeven. En vroeg of laat komt school om de hoek kijken. We vonden niet perse een school die past bij onze visie van opvoeden en leven”, zegt Lidewij Lankers. Samen met haar man Danny voedt ze haar kinderen van 4 en 7 jaar oud op naar de visie van het natuurlijk ouderschap. “Mijn dochter was in de vakanties veel vrolijker. Op een dag dachten we: we willen het echt anders! Toen ontstond het idee om zelf een school op te richten.”

Ritme van de natuur

Lidewij wil dat hun natuurlijke manier van leven terug is te zien binnen de school. “We willen veel met de kinderen buiten zijn . De natuur en de seizoenen beleven en met het ritme van de natuur meegaan.” Kant en klare stof voorschotelen aan een hele klas is er wat Lankers betreft niet bij op De Stam. “Ieder kind wil leren vanuit intrinsieke motivatie. Als er bij een kind een vraag opborrelt, dan willen we de tijd en ruimte maken om daar op in te spelen.”

Op de boerderij

Waar de school moet komen is nog niet bekend. Lankers is op zoek naar een plek waar de natuur de overhand heeft en waar de kinderen de natuur kunnen ervaren. “Een locatie als deze zou perfect zijn”, zegt Lankers over meditatiecentrum Soulcircle in Roosendaal. We zijn met een aantal dingen bezig en met de gemeente in gesprek en we hopen daar op korte termijn uitsluitsel over te kunnen geven. Daarnaast zou onze locatie dienen als basislocatie. We willen één dag in de week naar de boerderij gaan om te helpen, te ontdekken en te leren.”

Starten met één groep

Dat er nog geen definitieve locatie is, maakt de oprichtster niet minder zeker over de aanvang van het nieuwe jaar. “We gaan in het nieuwe schooljaar van start. Dat gaat sowieso lukken! We willen ons niet afhankelijk stellen van de inschrijvingen. Zelfs als er twee kindjes zijn, dan starten we.”

Een recente informatiebijeenkomst die bezocht werd door zo’n dertig gezinnen, toont aan dat er aardig wat interesse is in de school. “We willen starten met één groepje en we kijken waar het ons gaat brengen. Onze voorkeur gaat uit naar kinderen van 4 tot 8 jaar zodat we als school kunnen groeien, maar we zeggen niet perse nee tegen oudere kinderen.”

Pittig bedrag

Om de visie tot zijn recht te laten komen, wordt De Stam een particuliere school (B3 school). “De kernvakken zoals lezen, rekenen en schrijven worden gegeven. Daarnaast zijn we erg vrij in de manier waarop we het onderwijs vormgeven.” De keerzijde hiervan is dat de overheid dit type onderwijs niet subsidieert. Ouder zullen een maandbedrag van ruim 400 euro per maand op meten hoesten. “Dat is best een pittig bedrag, maar we doen er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het zou ook schelen als we groeien. Dan kan het bedrag wat lager worden.”

Het zevenkoppige team staat volgens Lankers te trappelen om aan de slag te gaan. “We hebben superveel zin om met z’n allen te laten zien hoe het ook kan.”