Roosendaal

“De sterrenhemel is voor iedereen toegankelijk”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De hemel is er voor iedereen. Dat was het thema van een mini-symposium dat zaterdag plaatsvond in Roosendaal. Wegens het vijftigjarige jubileum van de sterrenkundige club van het Norbertus werden verschillende lezingen gehouden. Eén van de sprekers was Ralph Wijers, een bekende sterrenkundige. Ook hij was in zijn jeugd lid van de sterrenkundeclub.

Meer dan honderd genodigden zitten zaterdagmiddag in de aula van middelbare school Norbertus-Gertrudis ademloos te luisteren naar de lezing van sterrenkundige Ralph Wijers. Zijn lezing is een groot succes, zo blijkt wel uit de vele nieuwsgierige vragen vanuit het publiek. “Wat ik vandaag mensen heb geprobeerd bij te brengen is iets over zwarte gaten. Dus iets over hoe sommige dingen in het heelal zo bizar kunnen zijn dat het met je intuïtie helemaal niet klopt”, zegt Wijers.

Toen de sterrenkundige gevraagd werd om te spreken op de viering van het vijftigjarige bestaan van de sterrenkundeclub, hoefde hij niet lang na te denken. “Nee, natuurlijk niet. Ik heb hier met heel veel genoegen op school gezeten en ik ben met heel veel genoegen lid van de Sterrenkunde Club geweest. Voor zoiets kom ik altijd terug.”

Sterrenkunde Club

De club werd in 1973 opgericht door Walter Wamsteker. “Het is een buitenschoolse activiteit waarbij leerlingen van de brugklas tot de eindexamenklas op basis van vrijwilligheid op één vrijdagavond in de maand naar de school komen om sterrenkunde te doen”, legt Wamsteker uit. “Als het helder weer is, gaan we naar buiten om naar sterren te kijken met onze eigen telescopen”, zegt de 18-jarige Casper Jukes. Hij was tot afgelopen jaar als leerling lid van de sterrenkundeclub. Nu hij eindexamen heeft gedaan is hij bestuurslid geworden en helpt hij mee met de organisatie van de bijeenkomsten.

Ruimtevaart

Wijers, Wamsteker en Jukes zijn het er alle drie over eens: sterrenkunde en ruimtevaart zijn booming. “Er gebeurt zo veel op sterrenkundig en ruimtevaart gebied dat mensen daar vanzelf enthousiast over worden”, zegt Wamsteker.

Naast Wijers spreekt ook Marco van der List op het minisymposium dat als thema “de hemel is voor iedereen” heeft. “En dat is ook zo. De sterrenhemel is voor iedereen toegankelijk en het is eigenlijk de universele koepel die alle turbulente leven hier op aarde overspant”, aldus Wamsteker.