Bergen op Zoom

De Verliefde Ansjovis prijkt op muur in Soete Veste: ‘Mooie traditie in beeld’

Maarten Elst Maarten Elst

De eerste bewoners van de Bergse wijk Soete Veste druppelen langzaamaan binnen. Net als op andere plekken in Bergen op Zoom is er een pand in de jongste wijk van de stad voorzien van een gedicht. Er is gekozen voor het gedicht De Verliefde Ansjovis van de Bergse dichter Paul Asselbergs. Woensdagmiddag werd het gedicht, onder toeziend oog van de dichter en weervisser Cor van Dort, onthuld.

Het was al eventjes bekend, maar nu officieel onthuld. Het gedicht ‘De Verliefde Ansjovis’ van dichter Paul Asselbergs is vereeuwigd in de nieuwe wijk Soete Veste. De dichter zelf mocht het gedicht als één van de eersten aanschouwen. “Prachtig. Ik heb al een paar keer gegluurd naar het doek, maar nu is het eindelijk zo ver. Het is echt mooi, ik sta echt versteld”, vertelt Asselbergs.

Ik wist niet wat ik toen hoorde, ik was zeer vereerd.

Onder het toeziend oog van familie en vrienden telde Asselbergs gezamenlijk af naar de onthulling van het gedicht. “Het eerste contact was er al in 2019”, verklapt Asselbergs. “De huizen moesten toen allemaal nog gebouwd worden. Ik wist niet wat ik toen hoorde, ik was zeer vereerd. Mijn gedichten zijn bekend, maar dat het op een muur komt, dat had ik nooit kunnen bedenken. Ergens ben ik een beetje trots wel.”

Asselbergs blijft bescheiden. “Ik had ook kunnen leven als ik dit niet had gehad”, lacht hij. “Het was voor mij een pure verrassing. Dat kwam eigenlijk door Sanne Quik die hier projectleider is. Bij haar kwam de vraag of ze iemand kende die een gedicht heeft geschreven die in deze wijk paste. Sanne hoefde daar niet lang over na te denken. Ze dacht direct aan mij en mijn gedicht over de ansjovis. Hier heeft in de buurt de Schelde gestroomd en we hebben een rijke weervisserijverleden. Vandaar dat alles zo op een plaats viel.”

Onthulling

Cor van Dort, de bekendste weervisser, is ook bij de onthulling van het wandgedicht. “Cor is nog eigenlijk de enige weervisser, samen met de hulp van zijn dochter”, vervolgt Asselbergs. “En dat terwijl we er vroeger ik weet niet hoeveel hadden. Het is, nogmaals, een mooi eerbetoon aan het rijke verleden dat Bergen op Zoom heeft met de weervisserij.”

Twee medewerkers van ERA Contour halen vervolgens het laatste doek voor het gedicht. De aanwezigen zien het gedicht dat tot kunstwerk verheven is door de Bergse kunstenaar Kees Warmoeskerken. Hij heeft het gedicht letter voor letter aangebracht op het pand. “Ik moet nog even wennen hieraan”, aldus Asselbergs. “Ik ben er nog nooit zo kortbij geweest. Vanaf de Kaai heb ik al enkele keren kunnen gluren, maar dan hing er bijvoorbeeld ook weer een laken voor. Dan is het ook nog een keer een beetje beschadigd geweest. Maar het hangt er nu, ik ga zeker nog een aantal keer hier een kijkje nemen.”