Bergen op Zoom

De Zeeridder gaat maandag gewoon open: ‘De kinderen zijn er aan toe’

Foto: ZuidWest Update

Han Verbeem Han Verbeem

In tegenstelling tot de basisscholen van Lowys Porquin, die zeker tot woensdag gesloten blijven, gaan de Abbo-scholen in Bergen op Zoom maandag 8 februari gewoon open. Zo ook Vrijeschool De Zeeridder in Bergen op Zoom. Directeur Tamar Chavardès vindt het vanzelfsprekend om de landelijke richtlijnen te volgen, nu klassikaal lesgeven weer kan, mag en waarschijnlijk zelfs moet. Bovendien: de kinderen zijn het wekenlang thuiszitten moe.

Door: Han Verbeem

De Zeeridder behoort tot de Abbo-onderwijskoepel en verzorgt basisonderwijs volgens de Vrijeschool-methodiek: leren met het hoofd, de handen en het hart. Ook kent De Zeeridder geen groepen maar klassen. Momenteel wordt les gegeven aan klas 1 tot en met 4, vergelijkbaar met de groepen 3 tot en met 6, en na de zomervakantie ook vanaf klas 5. Directeur Chavardès ziet er naar uit om maandag 8 februari weer het fysieke onderwijs te kunnen hervatten. “Veel leerlingen zijn er aan toe”, zegt ze. De directeur ziet geen praktische bezwaren, en is overtuigd dat het mogelijk is om goed en veilig onderwijs te geven binnen de richtlijnen zoals het RIVM die heeft gesteld.

Ontwikkeling belangrijk

Het feit dat het slechts één week voor de Krokusvakantie is, is voor haar geen argument om de school gesloten te houden. “Voor kinderen in de leeftijd van deze leeftijd is ontwikkeling enorm belangrijk, net als samen met vriendjes en vriendinnetjes kunnen optrekken. Zowel in de klas als buiten”, stelt ze. Thuisonderwijs is een noodoplossing maar zeker niet ideaal. De Vrijeschool is gevestigd in de Brede School aan de Frans Halsstraat, waar ook basisschool Het Palet is gevestigd. Deze blijft komende week dicht omdat het een Lowys Porquinschool is, die de landeijke richtlijnen níet volgen.

Gewoon léuker

Ook de kinderen vsn De Zeeridder kunnen niet wachten om weer naar school te gaan, naar de vriendjes en vriendinnetjes. “Buiten spelen vind ik straks het fijnste”, zegt één van hen. Nu is het bij haar thuis nog erg druk. “Want ik heb ook een broertje.” Het hele tijd moeten kijken naar een beeldscherm vindt ze bovendien maar lastig. “School is gewoon léuker.”