Etten-Leur

Verkiezingsdebat op KSE: ‘In het begin wel een beetje saai’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De ene naar de andere kritische vraag vliegt dinsdagmorgen om de oren van verschillende politici. Op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) is een debat georganiseerd voor de leerlingen van de school. Een zestal partijen is aanwezig in de theaterzaal van de school om met elkaar te debatteren en vragen te beantwoorden van de studenten.

De zaal zit bomvol. Ruim driehonderd leerlingen wonen een kleine twee weken voor de verkiezingen het debat bij op hun eigen middelbare school waarbij zes partijen aanwezig zijn: VVD, Groen-Links/PvdA, NSC, SP, D66 en het CDA. “Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich leren positief kritisch op te stellen”, legt Ivo Pertijs van de KSE uit.

Het is voor de afdelingsleider belangrijk dat de leerlingen betrokken zijn bij de samenleving. “Als je dan ergens betrokkenheid kunt laten zien is het wel bij de politiek”, vervolgt Pertijs.

Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich leren positief kritisch op te stellen.

“In het begin vond ik het wel een beetje saai, daar ga ik niet over liegen”, lacht een meisje die aanwezig was tijdens het debat. Toen de vragen vanuit de leerlingen eenmaal opgang kwamen ging ze wat beter opletten. “Ik wilde ook wel graag een vraag stellen, dus ging ik het beter volgen. Uiteindelijk vond ik het toch wel interessant.”

De leerlingen vonden het vooral interessant, omdat het over onderwerpen ging die hun zelf ook aangaan. Zo ging het over de kansengelijkheid van jongeren. Hier werden dan ook flink wat vragen over gesteld hoe ze dit willen gaan aanpakken.

We willen graag veel verdienen dus hopelijk gaat het minimumloon omhoog.

Het minimumloon verhogen is ook een hot topic tijdens het debat. De leerlingen hebben wel oren naar. “We willen veel verdienen dus ik hoop wel dat dit omhoog gaat.”

Thuiskomen

Voor een aantal politici is het letterlijk even thuiskomen op de middelbare school. “Ik ben geboren en getogen in Etten-Leur”, vertelt Caspar Veldkamp, nummer vier op de lijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC). Debatteren op zijn oude school vindt hij dan ook erg speciaal. “Het is harstikke gaaf. Heel veel leerlingen die veel vragen waar wij als politici zeker wat aan hebben.”

Voor Hans Teunissen van D66 is het ook bekend terrein. “Het voelt erg prettig om hier weer even terug te zijn. Ik heb zelfs nog een paar oude leraren gezien”, vertelt de politicus die onder andere het onderwijs als expertise heeft.

De politici debatteren voor ruim driehonderd leerlingen.