Hoogerheide

Debutant Ludo Kools (53) uit Hoogerheide stunt met zege NK driebanden: “Nu paar biertjes drinken”

Maarten Elst Maarten Elst

Een stunt van formaat. Ludo Kools, inwoner van Hoogerheide, heeft donderdagmiddag in Berlicum het Nederlands kampioenschap driebanden op zijn naam geschreven. De 53-jarige driebander rekende in de finale in vijf sets af met Raimond Burgman die het toernooi driemaal eerder wist te winnen. Burgman had in de halve finale de 21-voudig kampioen Dick Jaspers verslagen. Saillant detail: voor Kools was het pas de eerste deelname aan het NK.

Geen enkele biljartfan had deze week rekening gehouden met Ludo Kools. De voormalige bouwvakker uit Hoogerheide was één van de vijftien deelnemers die topfavoriet Dick Jaspers van zijn 22ste Nederlandse titel moest houden. In zijn eerste wedstrijd in poule D ging Kools met een driesetter onderuit tegen Kay de Zwart uit Sprundel. Ook Dave Christiani uit Bemmel was geen eenvoudige tegenstander. Met steeds nipte verschillen in de viersetter hield hij Christiani ternauwernood van zich af. Na een thriller tegen Barry van Beers uit Rijsbergen en een relatief onverwachte nederlaag van De Zwart boekte Kools een plek bij de laatste acht.

Paar biertjes drinken

Kools was tot voor het NK een dark horse binnen de driebandenwereld. Pas zes jaar geleden meldde hij zich in de Eerste Divisie, het tweede niveau van Nederland. In 2019 maakt hij de overstap naar eredivisionist Aartsbouw Sprundel. Onder meer een plaats bij de laatste 8 tijdens de GP in Rosmalen betekende voor hem een plaats op het NK, zijn allereerste.

De blik op de toernooiladder was genoeg voor de 53-jarige driebander uit Hoogerheide om te weten dat hij Dick Jaspers tot aan de finale zou ontlopen. Het lot koppelde Kools opnieuw aan Van Beers. Ditmaal gaf Van Beers zich makkelijker gewonnen: na een driesetter kreeg het sprookje van Kools steeds meer vorm. In de halve finale moest er opnieuw een vijfsetter aan te pas komen. Tegenstander Jean van Erp, die in 2015 het toernooi op zijn naam schreef, kwam weliswaar op 1-2 voorsprong in sets, maar zag Kools alsnog aan het langste eind trekken. Op de andere baan versloeg Raimond Burgman, winnaar in 1997, 2003 en 2016, 21-voudig winnaar Dick Jaspers in een eveneens zinderende vijfsetter.

Briefje van Van Kuyk

Ook de finale werd een thriller van formaat. Kools pakte de eerste twee sets (10-6, 10-6), maar zag een veerkrachtige Burgman op gelijke hoogte komen (3-10, 3-10). Na de allesbeslissende set (10-4), waarin Kools zelfs drie kampioensballen miste, mocht Kools met gebalde vuist juichen. “Ik wil thuis gaan verbouwen, maar dat zal ik nu moeten uitstellen als ik naar het WK moet in Zuid-Korea”, vertelde Kools tegen KNBB. “Ik wist niet eens dat ik dat mocht als Nederlands kampioen. Tsjonge, dit zijn de mooiste dagen van mijn leven geweest. Ik kan het allemaal niet geloven. En nu ga ik een paar biertjes drinken. We hebben geen carnaval gehad dit jaar. Ik zei nog tegen mijn vrouw toen ik hier naartoe ging: ik ben al lang niet meer zat geweest. Dat gaat nu gebeuren, ik ga drinken op de Nederlandse kampioen.”

De voormalige bouwvakker verklapte na afloop direct zijn geheim tegenover KNBB. “Ik ben één keer kampioen geweest in het kader. Het driebanden heb ik geleerd van Frans van Kuyk, waar ik ieder jaar wel een paar keer naartoe ga en die me ook voor deze Masters een paar tips heeft gegeven.” Die tips had Kools opgeschreven naast hem liggen op zijn tafeltje in de biljartarena in Berlicum. Kools ontvouwt het papiertje met de tips: ”Sneller lopen rond het biljart’. ‘De lijnen voelen’.  ‘Verdedigen’. ‘Niet met mijn tegenstander bezig zijn’. ‘HIJ ZIT EROP’.’, is te lezen op het papiertje.

Met de nationale titel plaatst Kools zich ook automatisch voor het WK driebanden wat van 20 tot en met 24 oktober plaatsvindt in Zuid-Korea. Van de 74 eerdere edities ging de eindzege negenmaal naar een Nederlander.

Foto’s: © Ton Smilde/KNBB
Video: Omroep Brabant