Bergen op Zoom

December is de tijd van feest en gezelligheid… en rouwen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het is in december de tijd van feest en gezelligheid. Maar het is ook een tijd om even stil te staan bij een verlies te midden van alle feestelijkheden. Mensen die dat willen doen kunnen terecht in een kas op het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom. Je kunt daar nog de hele maand een kaarsje aansteken, iets in het gedenkboek schrijven en op een lint schrijven waar je dankbaar voor bent.

Helemaal nieuw is het idee voor een dergelijk initiatief niet. Sterker nog, mede-initiatiefnemer Eric van der Geer deed inspiratie op bij Rouwen en Vieren Amsterdam. “Het initiatief is twee jaar geleden in Amsterdam begonnen op het Mercatorplein. Vorig jaar stond onze jongste dochter daar als vrijwilligster. En  toen zijn we eens gaan kijken”, zegt Van der Geer.

Hij was erg onder de indruk van de plek waar mensen bij hun verlies stil kunnen staan. Hij sloeg de handen ineen met Corine Overgaauw en Karin Blok om een Bergse editie op touw te zetten. “Amersfoort en Ede hebben vorig jaar ook een kas gehad dus we hebben dus niet alles zelf uit hoeven vinden.”

Bijna iedereen komt naar voren om een kaarsje te branden

In de Protestantse kerk waar Van Geer komt is er ieder najaar een zondag waarop er kaarsjes worden gebrand ter nagedachtenis van gemeenteleden die het afgelopen jaar overleden zijn. “Wat mij de laatste jaren opvalt is dat bijna iedereen naar voren komt om een kaarsje te branden. Dat is voor mij ook de bevestiging dat het leeft”, zegt hij.

De kas die op het Gouvernementsplein staat, is niet gekoppeld aan een kerk of andere organisatie. Het is dus echt een plek waar je kunt rouwen en vieren; of je nou lid bent van een kerk of niet. Of zoals de initiatiefnemers het zelf zeggen: “Een project van niemand voor iedereen.”

Door ziekte dingen niet meer kunnen doen is ook rouwen

Tussen 12 uur ‘s middags en zes uur ‘s avonds is het een komen en gaan van bezoekers in de kas. Mensen die iemand verloren hebben, door overlijden of een relatiebreuk. “Of mensen die ziek zijn en daardoor dingen niet meer kunnen doen die ze voorheen wel konden. Dat is ook een vorm van rouwen”, zegt Karin Brok. “We geven de mensen de gelegenheid om een kaarsje op te steken, een lint te schrijven of in het gedenkboek te schrijven.”

Zelf hangt Brok ook een lint op. “Ik vier het leven van Mats. Een kindje van 1,5 jaar oud die we eergisteren begraven hebben. Dit is een heel speciaal moment voor mij en Mats is ook heel speciaal. Mats, deze is voor jou”, zegt ze terwijl ze het lint ophangt in de kas.

Luisterend oor

Wie de kas bezoekt kan altijd rekenen op één van de twee vrijwilligers die klaarstaan bij de kas. “Ze bieden een luisterend oor”, zegt Van der Geer. “En mocht het zo zijn dat mensen veel problemen ervaren door de verlieservaring, dan hebben we adressen waar ze naartoe kunnen gaan.”

De kas staat nog tot en met 28 december op het Gouvernementsplein in het centrum van Bergen op Zoom. Pal achter de grote boom en de oliebollenkraam. Ook in vijf andere steden staat een Rouwen en Vieren-kas. Erik van der Geer, Karin Brok en Corina Overgauw hopen dat de kas ieder jaar terug kan komen. “Het spreidt zich ook langzaam uit over Nederland. De behoefte hieraan is groot”, besluit Brok.