Roosendaal

Deelnemers CycleSensation fietsen ruim 25.700 euro bij elkaar voor Roparun

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De CycleSensation in Roosendaal heeft dit jaar al ruim 25.700 euro opgebracht. Het fietsevenement was dit jaar niet in de Sint Jan, maar op het Tongerloplein. Het was de twaalfde keer dat CycleSensation gehouden werd. De deelnemers hebben geld ingezameld voor Team Doelbewust dat meedoet aan de Roparun. Het geld is bedoeld voor mensen met kanker.

Deze keer geen volle Sint Jan. Maar wel een enorme tent op het Tongerloplein. Met open zijkanten natuurlijk, want het was heerlijk weer. De tent was gevuld met spinningfietsen, bezwete sportievelingen en opzwepende muziek die af en toe onderbroken werd door de aanwijzingen van de instructeur. Ofwel, het was de afgelopen dagen eindelijk weer tijd voor de CycleSensatie. Voor het eerst sinds de coronapandemie kon er weer fanatiek worden gefietst voor het goede doel: Team Doelbewust dat meedoet aan de Roparun.

Deelnemers hebben allemaal hun eigen verhaal

De CycleSensatie werd vroeger steeds gehouden in de Sint Jan. Maar dat kon deze keer niet. “We hebben ongeveer een klein jaartje geleden te horen gekregen dat de Sint Jan verbouwd zou gaan worden,” legt Dion van Zitteren uit. Hij is voorzitter van de CycleSensation. “Het was niet meer zeker of ons hele evenement er nog wel in zou gaan passen. Dus vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een andere locatie.”

De nieuwe plek bleek voor de deelnemers geen probleem. Ze gingen nog net zo fanatiek als anders aan de slag op de spinningfietsen. Vrijdag waren de basisschoolkinderen en sportverenigingen aan de beurt. Zaterdag was alleen voor volwassenen. “Je ziet dat er volwassenen zijn die vanuit hun bedrijf op de fiets stappen. Maar het zijn ook de gewone Roosendalers,” vertelt Van Zitteren. “En zelfs mensen uit de nabije en ook verre omstreken, die allemaal hun eigen verhaal hebben waarom ze juist aan een spinning evenement mee willen doen voor het goede doel.”

Van één uurtje per keer naar marathons

Eelco Visser is zo’n deelnemer met een eigen verhaal. “Ik ben zelf zwaar ziek geweest. Ik ben geopereerd aan blaaskanker. Ze hebben mijn blaas weggehaald. Ik mocht dus niet naar de sportschool. Ik mocht geen krachttraining doen en niks,” vertelt hij over zijn leven. “Na de uitnodiging van ‘n kennisje van mij ben ik naar de uroloog geweest. En die zei van ‘wat wil je gaan doen?’ Ik zei: ‘spinnen’. En hij: ‘nou, dat mag je van mij’.”

Het begon op advies van de dokter natuurlijk rustig aan, maar Visser zette door. “Hij zei ‘als je dat één keer in de maand of één keer in de week doet, zeg maar in een sportschool, dan is dat perfect’. En ja, van één uurtje naar twee uurtjes en zo verder. En toen kwamen we bij de marathons uit, dus,” vertelt hij trots. Sindsdien fietst hij ook vaak voor het goede doel. “Wij proberen met een groepje van vijf, zes mensen om een keertje of vijf, zes per jaar voor goede doelen te fietsen.” De goede doelen wisselen, maar CycleSensation doen ze al voor de vijfde keer.

Door diepe dalen naar de top

Van Zitteren begrijpt die aantrekkingskracht van spinning wel. “Je ziet dat de mensen gewoon heel erg hun energie in kunnen. De muziek die de instructeurs kiezen, zorgt ook echt voor een opzwepend gevoel. Waarbij mensen echt al hun energie die ze er in wíllen stoppen daar ook echt heel erg mooi in kúnnen stoppen,” legt de voorzitter uit. “En bij het spinnen, ja, soms worden ook de metaforen getrokken van ‘je moet soms echt door hele diepe dalen gaan om toch weer aan de top te komen’. En dat is gewoon heel mooi dat je dat met een spinningfiets ook eigenlijk bijna zo na kan bootsen.”

Bij het publiceren van dit artikel was de opbrengst al 25.722 euro. Maar je kunt nog steeds doneren aan Team Doelbewust. Dat kan op de website van CycleSensation.