Hoogerheide

Defensie, onderwijs en bedrijfsleven pakken samen tekort vliegtuigplaatwerkers aan

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Sinds vrijdagochtend zijn drie studenten gekwalificeerde vliegtuigplaatwerkers. Hun certificaat behaalden zij in een nieuw opleidingstraject van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL), ACRATS Training Services en Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS).

Het drietal hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken dat ze geen werk vinden. Er is namelijk een groot tekort aan vliegtuigplaatwerkers, zegt Rick van Opdorp, directeur van ACRATS.

Richard Kooij, David de Vries en Dorothy Hofman hebben deelgenomen aan een acht weken durende opleidingstraject bij ACRATS. Zij gaan nog een vervolgopleiding volgen bij de KMSL. De studenten hebben essentiële basishandelingen geleerd om met hoogwaardige materialen en componenten te werken, inclusief alle unieke vaardigheden die nodig zijn om het beroep als vliegtuigplaatwerker te kunnen uitoefenen.

Opleidingsmateriaal

ACRATS heeft speciaal voor deze doelgroep opleidingsmateriaal ontworpen en herschreven. Als erkenning van hun prestaties ontvangen de studenten deelcertificaten van zowel ACRATS als de Koninklijke Militaire School Luchtmacht, wat gezamenlijk zal leiden tot gekwalificeerde vliegtuigplaatwerkers.

Tekort

Het tekort aan vliegtuigplaatwerkers binnen Defensie heeft meer dan een jaar geleden geleid tot de ontwikkeling van deze samenwerking. Deze samenwerking begon als een pilotproject om te onderzoeken of Defensiepersoneel effectief kon worden opgeleid door een externe partner.

Rick van Opdorp, directeur van ACRATS: “We zijn trots dat we als bedrijf kunnen optreden als partner van Defensie. Het is een langdurig proces geweest om deze samenwerking te realiseren, maar het is van onschatbare waarde. We zien de aanzienlijke vooruitgang van de studenten en zijn onder de indruk van wat ze nu kunnen bereiken.”