Hoogerheide

Definitief ontwerp tweede deel Scheldeweg Hoogerheide

Impressie van de herinrichting van het tweede deel van de Scheldeweg © Gemeente Woensdrecht

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Er ligt een definitief ontwerp voor de herinrichting van het tweede deel van de Scheldeweg in Hoogerheide. Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het originele ontwerp zijn dat er aan twee kanten twee-richting fietspaden komen en er een oversteekplaats komt voor fietsers en voetgangers van de Boerenbond naar de Rozenlaan. De gemeenteraad moet nog wel zijn goedkeuring geven.

Het tweede deel van de Scheldeweg loopt vanaf de rotonde aan de Nieuweweg/Verlengde Duinstraat, tot aan de kruising met de Doelstraat. De hoofdrijbaan heeft nu betonplaten die oud zijn en voor geluidsoverlast zorgen. Ook is de weg niet goed ingericht voor een 50 kilometer per uur weg. Naast de hoofdrijbaan liggen parallelwegen die veel gebruikt worden als sluiproute. Bovendien is de oostelijke parallelweg een belangrijke route voor scholieren die naar Bergen op Zoom fietsen.

De gemeente wil nu dit gedeelte van de Scheldeweg opnieuw inrichten. De verkeersveiligheid wordt groter en de gemeente krijgt nu een mooie groene entree.

Aanpassingen

Het definitieve ontwerp dat wethouder De Waal dinsdag presenteerde is een tweede versie. In 2017 werd al een eerste ontwerp gemaakt, waarover de gemeenteraad en omwonenden hun mening mochten geven.  Er was veel kritiek op de enkele fietspaden en vele oversteekplaatsen. De gemeente heeft goed geluisterd en daarom komen er nu dubbele fietspaden aan beide kanten van de weg, die de oude parallelweg vervangen. Twee oversteekplaatsen worden geschrapt. Auto’s die bij de woningen moeten zijn, kunnen over de fietspaden rijden. Die dienen immers als fietsstraat, waar auto’s mogen rijden maar wel ‘te gast’ zijn.

Oorspronkelijk was er een beukenhaag opgenomen in het ontwerp tussen de Scheldeweg en de fietsstraat, maar voor de zichtbaarheid van de fietsers en afslaande auto’s is deze weggehaald.

Planning

De aanbesteding vindt binnenkort plaats. Waarschijnlijk wordt in het tweede kwartaal van dit jaar gestart met de werkzaamheden aan de hoofdrijbaan. Na de zomervakantie wordt er gestart met de parallelwegen. De gemeenteraad heeft eind vorig jaar 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het tweede deel van de Scheldeweg. Daarnaast komt er geld uit reguliere budgetten voor de aanleg van bijvoorbeeld openbare verlichting.