Hoogerheide

Dementie ervaren door middel van een vr-bril: ‘Het geeft wel eyeopeners’

Anouk Houweling Anouk Houweling

Het vieren van een verjaardag of het doen van boodschappen is voor mensen met dementie minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Door middel van een vr-bril kunnen mantelzorgers deze ongemakken nu ook zelf ervaren. In de week van 20 september zijn er in de gemeente Woensdrecht bijeenkomsten om deze ervaring te kunnen beleven.

Voor een mantelzorger van iemand met dementie kan het soms best lastig zijn om die persoon te begrijpen. Daarom is er een vr-bril ontwikkelt waarmee je als mantelzorger kan ervaren hoe het is om dementie te hebben en waar mensen op bepaalde momenten tegenaan lopen. “Daarmee kan je in de huid kruipen van iemand met dementie”, zegt Lenny Winkel van steunpunt mantelzorg BWI.

Tijdens de vr-beleving krijg je een video te zien waarin je zelf de persoon met dementie bent. “Je ziet dan fragmenten uit het dagelijks leven van iemand met dementie”, vertelt Petra van ’t Westeinde casemanager dementie TWB. Ook krijg je een koptelefoon op waarin je de gedachten hoort van de persoon. Daarmee word je helemaal meegenomen in de beleving. Na de ervaring met de VR-bril volgt er een gesprek met een casemanager dementie om ervaringen en emoties met elkaar te delen. “Het geeft wel eyeopeners”, zegt van ’t Westeinde.

In de week van Alzheimer worden er in de bibliotheek in Hoogerheide, MFC de Drieschaar in Ossendrecht en De Bunt in Putte bijeenkomsten gehouden om de vr-beleving te kunnen ervaren. Mantelzorgers die dit zelf willen ervaren kunnen zich aanmelden bij BWI.