Bergen op Zoom

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen bezoekt Bergen op Zoom

Maarten Elst Maarten Elst

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen was donderdagmiddag op werkbezoek in de Theodorushaven in Bergen op Zoom. Daar luisterde ze onder meer naar burgemeester Frank Petter, wethouders van de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal en enkele grote belanghebbende bedrijven uit de havenstad. Het doel was om de minister op de hoogte te brengen van het belang van de Bergse haven voor de regionale economie.

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom pakt de microfoon en licht het doel van de bootvaart toe. Cees Lok, normaliter wethouder in de gemeente Roosendaal, was als voorzitter Mobiliteit Regio West-Brabant aan boord. “We lazen in de Havennota 2020-2030 niks terug over Bergen op Zoom, terwijl het voor ons een zeer belangrijke haven is”, vertelt Lok. “Havens gaan een steeds grotere rol spelen in de BV Nederland. En we zijn van mening dat ook die van Bergen op Zoom er zeker toe doet.”

Optimale benutting van havens

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen ging met een duidelijke boodschap terug naar Den Haag. “Bergen op Zoom blijft graag een partijtje meeblazen in het systeem van binnenhavens in Nederland”, vertelt Van Nieuwenhuizen na afloop van haar bezoek. “En daar ben ik ontzettend blij mee. Want goede havens waar bedrijven enthousiast worden ontvangen, hebben we ook nodig om het transport over water optimaal te benutten.”

Afgevaardigden van Cargill en Sabic waren eveneens aan boord van de Frisia II. “Beide bedrijven hadden een presentatie”, vertelt burgemeester Petter. “Daarin werd duidelijk in hoeverre het van belang is dat ze aan het water liggen. En de ligging aan belangrijke waterwegen. Dat belang wordt nog eens onderstreept.”

Subsidieregelingen

De demissionair minister had op haar beurt nog een advies over mogelijke subsidieregelingen. “Het is altijd de vraag waar gemeenten, bedrijven en het ministerie elkaar kunnen helpen”, vertelt Van Nieuwenhuizen. “Ik heb ook melding gemaakt van alle subsidiemogelijkheden die er bij het Rijk zijn voor de verduurzaming. Of voor de digitalisering. Maar ook over het beleid van voldoende ligplaatsen. Eigenlijk volop mogelijkheden waar ook Bergen op Zoom gebruik van kan gaan maken.”

Lok en Petter zijn enthousiast over het werkbezoek. “We gaan zeker onderzoeken hoe we gebruik kunnen maken van deze subsidies. Het gaat om veel geld”, vertelt Lok. Petter: “Bergen op Zoom moet duidelijk worden betrokken bij de plannen om bijvoorbeeld vaarwegen te verbreden of beter te maken. In de planvorming moet Bergen op Zoom nadrukkelijker naar voren komen. Het was al met al een positief werkbezoek.”