Bergen op Zoom

Demonstratie tegen coronamaatregelen op grote markt Bergen op Zoom

Redactie Redactie

Actiegroep Freedom Demo uit Rotterdam hield woensdag in Bergen op Zoom een demonstratie tegen coronamaatregelen, de spoedwet, en de regering. Het is geen toeval dat ze op 11 november (den elfde van den elfde) aanwezig waren in Bergen op Zoom. “Carnaval mag niet gevierd worden en dat beperkt de vrijheid. We moeten vechten voor vrijheid en in opstand komen,” zegt Leo de Graaf, beheerder van de actiegroep.

Door: Vincent Krijtenburg, Roland Pijnen en Marvin Sluijter

De Graaf erkent dat het coronavirus bestaat, maar is het oneens met de regels. “We horen niks van de griep. Tijdens de Mexicaanse en Spaanse griep werden deze maatregelen niet getroffen.”

Ruim 20 demonstranten waren aanwezig. De demonstratie verliep rustig. Er werden kranten en flyers uitgedeeld. Ook gaven verschillende demonstranten een speech. Ze lieten blijken het niet eens te zijn met de gang van zaken.

Doelstelling

“We moeten niet naar het nieuwe normaal, maar we moeten terug naar het oude normaal. Dat was ook niet normaal, maar dat was nog aanvaardbaar”, stelt De Graaf. Overal in het land organiseert Freedom Demo demonstraties. Er wordt volgens de website gedemonstreerd tegen de spoedwet, de regering en (satanisch) kindermisbruik. “Weg met het kabinet, de vrijheid terug en een ander beleid”, daar pleit De Graaf voor. Hij wilde niets kwijt over satanisch kindermisbruik.

In opstand

De Graaf roept op niet te klagen, maar in opstand te komen. “Het is allemaal een groot experiment. In Den Haag worden leugens vertelt. Ga onderzoek doen. Mondkapjes zijn schadelijk voor de gezondheid.”

Hij krijgt bijval van andere demonstranten, zo ook van Annet van Hoorn. “Het coronavirus is een rookgordijn voor vele andere zaken. Zodra we gevaccineerd worden zijn we het haasje. Het is een staatsgeheim wat er in het vaccin zit. Waarom volgt iedereen de grote media? Het is jammer dat we niet serieus worden genomen en neergezet worden als gekkies.” Ook Ferdi Hendriks, van Zeeland in Opstand, maakt zich om veel dingen zorgen. “Het virus is opgeklopt in de media. We waren niet zo bang als er niet zo veel aandacht voor was.”

De Graaf is niet te spreken over het coronabeleid en kan er geen touw aan vast knopen. “Bij een crematie mogen 30 mensen aanwezig zijn, maar bij sinterklaas en kerstmis niet.” Het advies van De Graaf: “Als je tijdens kerst een kalkoen cremeert kun je kerst met 30 mensen vieren.”

Burgemeester

“Je hebt vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren. Dat staat in de grondwet en daar moeten we ruimte voor geven. Er zit veel beweging in de Nederlandse samenleving. Ook als het gaat om het coronavirus.” Frank Petter, Burgemeester Bergen op Zoom, kan zich goed voorstellen dat mensen zich daarover uit spreken. “Er zijn veel meningen en veel opvattingen. Men heeft het recht om die te ventileren. Overigens heb ik grote sympathie voor ondernemers die getroffen worden door het virus en voor mensen wie het coronavirus een feit is.”