Geen regio geselecteerd

Dertig jaar Dijkrock in Rilland: ‘Begon als gekkigheidje’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april wordt de dertigste editie van het Dijkrock festival gehouden. Het festivalterrein is weer op de vertrouwde plek aan de Grensweg in Rilland, op steenworp afstand van België.

Hoewel er nu nog geen muziek te horen is, beginnen de contouren van het rockfestival langzamerhand te verschijnen. In de hoek van het grasveld staan Dixies en rondom het feestgebied worden hekken neergezet door vrijwilligers. De opbouw van de tent gaat de volgende ochtend van start.

Volgens Angie Verdult, secretaris van Dijkrock, is het festival altijd al een kleinschalig, maar gezellig evenement geweest. “Het bevatte een tijd geleden nog wat meer bluesmuziek, maar tegenwoordig is het vooral harde rockmuziek op het podium van Dijkrock.”

Ontstaan van Dijkrock

Het festival is niet altijd op het grasveld aan de Grensweg gehouden. Dijkrock begon eerst als “gekkigheidje” in een café niet al te ver van de huidige locatie vandaan. “Daar waren wat muziekliefhebbers en die hadden het idee om live muziek te maken met elkaar”, vertelt Verdult. Dit was op de lange termijn geen optie, omdat de hardrockmuziek goed te horen was in de nabijgelegen woonwijk. “We hebben toen met de gemeente een plek gevonden waar we wel harde muziek mogen maken en dat is nu al meer dan dertig jaar op dit grasveld.”

“Elk jaar een leuk feestje”

Dijkrock voorzitter Patrick Leendertse is niet vanaf dag één betrokken, maar als hij zo doorgaat zal zijn dertig jarige jubileum ook niet lang op zich laten wachten. De vrijwilliger begon in 1997 en is geleidelijk in het bestuur van het festival gekomen. Ook dit jaar helpt Leendertse mee met de opbouw van het festival. Het is de dagen vlak voor Dijkrock wel even aanpoten. “Maar we maken er elk jaar een leuk feestje van!”

Op vrijdag 14 april zal de tent openen om 19:30 uur. Twee Zeeuwse bands (Hardball en Highway 58) en een band uit Brabant (Deep White) maken hun opwachting op het jubileumpodium. Op zaterdag krijgen vijf beginnende bands vanaf 13 uur de kans om zich te laten horen op het open podium. De winnaar mag in 2024 betaald op de Dijkrock Mainstage staan. Op het podium staan Inner Sun, The Rabids, Ikke eerst en de gif’s Gauwkes, Dennis Pixa en GogmaGore.

Na de strijd op het open podium, kunnen de muziekliefhebbers, metalheads en hardrockers genieten van Rockford, ElectricA, Twisted Sisters, Halloween en Møtherfät. Tickets kunnen ter plekke worden gekocht voor respectievelijk 15 en 30 euro voor vrijdag en zaterdag.