Bergen op Zoom

Dex (8) is de nieuwe kinderburgemeester van Bergen op Zoom

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Uit 39 inzendingen is achtjarige Dex van Fessem uit Bergen op Zoom vrijdag gekozen tot kinderburgemeester. Basisschoolleerlingen uit de gemeente konden zich de afgelopen weken aanmelden als kandidaat. Na een eerste selectieronde bleven er vijf kandidaten over. Dex is de uiteindelijke winnaar.

Een jury heeft tijdens een juryberaad op 18 juni beslist welke vijf kandidaten door mochten naar de ‘finale’. Deze jury bestaat uit een afvaardiging van de gemeente, de jeugdraad, de griffie en de ambtelijke organisatie. Het vijftal heeft vrijdagochtend zichzelf mogen voorstellen aan burgemeester Margo Mulder, wethouder Hans Peter Verroen, raadslid Stefaan Verheugt en lid van de jeugdraad Bryan Wierickx. Daarna is de keuze gemaakt: Dex wordt de nieuwe kinderburgemeester.

Tip en top

“Het was een moeilijke keuze hoor”, vertelt burgemeester Mulder. “Er waren zoveel aanmeldingen. Maar Dex gaf zo’n mooie presentatie, en hij beantwoordde onze vragen zo makkelijk.” Dex heeft zijn presentatie slim aangepakt. “Op een heel lang papier heb ik opgeschreven wie ik ben en wat ik wilde vertellen. Dat heb ik uitgerold over de tafel, zo kon ik ook even spieken als ik het niet meer wist”, zegt hij. Ook heeft hij de gemeente een tip en een top gegeven: “Als tip een fietsbrug over de Binnenschelde, en als top de Vastenavend. Daar hoeft niks meer aan te veranderen.”

Dex wordt 26 september officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester. Dat blijft hij tot november 2025. Hij mag de burgemeester dan helpen. Bijvoorbeeld door aanwezig te zijn tijdens feestelijke activiteiten in de gemeente. “Ik mag helpen bij Sinterklaas, Jeugdmonumentendag en Vastenavend”, glundert hij. “Iedere maand mag hij wel een keer mee op pad”, vult de burgemeester aan.

Kinderambtsketting

Bij een kinderburgemeester hoort ook een speciale ambtsketting. Deze is ontworpen door Ollie Warmoeskerken. Hij heeft een kleurrijke ketting ontworpen. “Ik hou van kleur”, vertelt hij. “Daarom heb ik die erin toegevoegd.” Ollie houdt van kleuren en ontwerpen. En extra bijzonder: de kinderketting gaat ook echt gemaakt worden. “Door de Vrienden van het Markiezenhof”, aldus de burgemeester. “En mijn ontwerp komt samen met de andere 34 ontwerpen te hangen in het Markiezenhof”, sluit Ollie trots af.