Halderberge

Deze organisaties maken kans op de Halderbergse Cultuurprijzen

Van links naar rechts: Ruud Wijnen (Muzikaèl), wethouder Patrick Schouw, Jurgen Vermolen en Francine Luyk (Revuegroep Stampersgat), Kees Suijkerbuijk (Vox Populi), Marijke Eigeman (foto: Peter van Trijen)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Popkoor Muzikaèl, Revuegroep Stampersgat en Gemengd Koor Vox Populi zijn de drie genomineerden voor de Halderbergse Cultuurprijzen. Wethouder Patrick Schouw verraste de genomineerden woensdagavond in Café Onder de Toren in Oud Gastel.

Een jury heeft de drie organisaties genomineerd. Maar op basis van stemmen wordt uiteindelijk beslist wie de daadwerkelijke titel wint. Stemmen kan van 1 september tot en met 1 oktober via deze site. Per e-mailadres kan op één van de drie genomineerden gestemd worden.

Popkoor Muzikaèl

Popkoor Muzikaèl uit Hoeven bestaat sinds 1992, en was een doorstart van het jongerenkoor van de kerk door onder andere Margriet Buijs. Nu is Muzikaèl een groep van 35 à 40 mensen. “Die streven naar een steeds hogere kwaliteit van performance”, schrijft de gemeente. “Dit doen ze door constant te werken aan muziekbeleving, uitstraling op het toneel en ook het individueel begeleiden van solisten.”

Het koor staat onder leiding van een vaste dirigent en choreograaf. Ook hebben ze begeleiding van een liveband. En ieder jaar werkt de groep naar een nieuw programma toe. Zo vierde het koor in het najaar van 2023 haar verlate 30-jarige jubileum in schouwburg De Kring: 100% Muzikaèl.

De vakjury heeft Muzikaèl genomineerd vanwege ”het tomeloze enthousiasme dat telkens van het podium straalt, het streven naar een steeds hoger niveau en het plezier waarmee mensen na een optreden de voorsteling verlaten”.

Revuegroep Stampersgat

Het begon als een eenmalige revue in 1974 ter ere van 75 jaar parochie. Maar dat beviel zo goed, dat het toenmalige hoofd van school, Anton van Aken, de Revuegroep heeft opgericht. Het doel van de groep: ieder jaar een uitvoering verzorgen. Vandaag de dag heeft de Revuegroep Stampersgat tien spelende leden en tien vrijwilligers. Alles doet de groep zelf: licht, geluid, catering, decors, kostuums, rekwisieten, kaartverkoop en de website.

De groep komt wekelijks bij elkaar. Sketches worden door de leden zelf geschreven tijdens schrijfavonden. Ook zijn er speciale zang-, dans-, speel- en leesavonden. Daarnaast helpen leden van de Revuegroep ieder jaar met de voorbereiding van de musical van groep 8.

De originaliteit, volharding, diversiteit en het plezier dat vele mensen ieder jaar weer beleven aan de uitvoering, maken dat de vakjury deze groep heeft genomineerd voor de Cultuurprijs Halderberge.

Gemengd Koor Vox Populi

De derde nominatie is voor Gemengd Koor Vox Populi. Dit kerkkoor bestaat sinds 1954 en viert dit jaar dus haar 70-jarig jubileum. Het koor heeft zo’n dertig leden, die bijna allemaal uit Stampersgat komen. Het repertoire van het koor gaat van klassiek tot populair. De dirigent is de gedreven Jack Buijs, die de groep tevens begeleidt met de piano. Soms zingt het koor ook a capella.

Gemengd Koor Vox Populi repeteert iedere week in de bovenzaal van het dorpshuis in Stampersgat. Ook treedt het koor regelmatig op: recent nog het Jubileumconcert, het Oranjeconcert in Fideï et Arti en het VOLkoren in Middelburg. Ook is er het plan om Tour d’Halderberge weer op te pakken en dus op te gaan treden in verzorgingstehuizen.

De vakjury heeft de groep genomineerd omdat Gemengd Koor Vox Populi na zeventig jaar nog steeds stabiel en actief is. “En met haar enthousiasme en discipline zorgt het koor voor veel plezier voor zowel leden als het publiek.”