Roosendaal

Deze Tiny Oevers-pioniers bouwen hun eigen tiny huis

Redactie Redactie

Na maanden bouwen, zal het kleine huis van Niels Rombouts en Saskia Breugelmans komend weekend naar Roosendaal worden gebracht. Het is het eerste huis in tiny house-wijk Tiny Oevers. In Breda bouwen Stijn Bode en Stephanie Harkx aan hun huis. Wij bezochten de Tiny Oever-pioniers en vroegen ze hoe moeilijk het is om je eigen huis te bouwen.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Op meer en meer plekken in het land is er belangstelling voor tiny houses. Inmiddels lopen er in Nederland meer dan 40 tiny-houseprojecten, waarvan één in Roosendaal. In Tiny Oevers Vlietpark in Roosendaal komt een tiental tiny houses te staan als onderdeel van de nieuwe wijk Stadsoevers. De afgelopen tijd is in Roosendaal de grond bouwrijp gemaakt. De woningen komen te staan tussen het Innovitapark en het strand. De huisjes zijn ontworpen en gerealiseerd door de toekomstige bewoners zelf. De woningen zijn vrijstaand van maximaal 50 vierkante meter groot. De bewoners gaan de wijk zelf vormgeven. Er komen in ieder geval geen schuttingen, zo verklapt Niels. Er komt een centrale ontmoetingsplek met werkruimte en bewoners krijgen veel vrijheid om hun woonplek vorm te geven.

Haken en Ogen

Bewoners moesten een lang selectieproces doorstaan. Het proces bestond uit 5 delen. Eerst moesten ideeën digitaal ingediend worden. Daarna werd beoordeeld of ze voldeden aan de gestelde criteria en voor de volgende stap. Vervolgens werden ideeën gepresenteerd, ook aan de andere gegadigden. Tenslotte is bepaald wie er definitief geselecteerd werden. Er werd centraal een omgevingsvergunning aangevraagd. Als die akkoord was kreeg je definitief groen licht voor je tiny house. Niels en Saskia behoren evenals Stijn Bode en Stephanie Harkx tot de gelukkigen. 

Bewoners

Niels en Saskia hadden de wens om kleiner te wonen. Het Tiny House geeft ze die mogelijkheid. ”Het is altijd een droom geweest om een tiny house te maken”, aldus Niels. In september zijn Niels en Saskia begonnen met de bouw. Dat deden ze in de loods van Niels zijn werkgever, in Bergen op Zoom. Momenteel zit de bouw in de afwerkfase. Zaterdag 28 november vertrekt het huis naar Roosendaal.

Stijn en Stephanie zochten een kleinschaligere woning omdat het appartement in de binnenstad te groot voor ze was. Tijdens die zoektocht kwamen ze uit bij nieuwbouwwijk Tiny Oevers. Het stel besloot een Tiny House te bouwen zonder ook maar enige ervaring met klussen. Eind januari verwacht Stephanie te kunnen wonen in Roosendaal. Het tiny house wordt op een dieplader met uitzonderlijk vervoer verplaatst.

Consuminderen

De bewoners willen consuminderen en bewust leven. Dat doen ze met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. “Het ecologische punt vinden wij er belangrijk”, aldus Niels en Saskia. Stijn en Stephanie hebben niet veel nodig. Het was één van de redenen dat de twee besloten te verhuizen. In het Tiny House wordt optimaal profijt gemaakt van ruimte. Niels en Saskia besloten geen normale toilet te plaatsen, maar een composttoilet. Om de woning te verwarmen is het huisje uitgerust met een energiezuinig klimaatsysteem. Ook liggen er zonnepanelen op het dak.