Bergen op Zoom

Deze vier woontorens komen langs de Markiezaatsweg te staan

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Maandagmiddag tekenden de gemeente Bergen op Zoom en een projectontwikkelaar de overeenkomst voor project Dalwachters. Dalwachters is een woningbouwplan in het woongebied De Markiezaten dat ontwikkeld wordt door Maas Jacobs. In het voorjaar van 2023 moet het eerste van de vier gebouwen klaar kunnen zijn, denkt de ontwikkelaar.

De overeenkomst voor project Dalwachters zou worden ondertekend door Kris Maas van Maas-Jacobs Vastgoed. Door ziekte kon hij er niet bij zijn dus nam zijn vader René Maas de honneurs waar. Namens de gemeente Bergen op Zoom was wethouder Patrick van der Velden aanwezig. Hij woont zelf in de Markiezaten en is blij dat het gebied in rap tempo ontwikkelt.

Woontorens

Er komen dik honderd koop-appartementen en zorg-appartementen in vier woontorens, legt René Maas uit. Het unieke aan de gebouwen is volgens hem de mooie architectuur en het uitzicht op het tegenover gelegen natuurgebied. De hoogste toren wordt ongeveer 10 verdiepingen hoog. Een snelle schatting leert dat de appartementen in prijs tussen de drie en zes ton zullen gaan kosten. Eerder ontwikkelde Maas-Jacobs de Sint Jacobsschelp, de Strandgaper en de strandkrab. Voor deze appartementen was volgens de ontwikkelaar veel animo.

De Markiezaten

In de tijd dat wethouder Van der Velden aantrad zat de gemeente Bergen op Zoom vast aan een aantal contracten. “Die contracten hebben we gelukkig in gezamenlijk overleg met de ontwikkelaar open kunnen breken waardoor die ontwikkelaar nu delen bouwt en andere delen aan de gemeente Bergen op Zoom heeft gelaten”, aldus Van der Velden.

Uit z’n voegen

Groeit Bergen op Zoom zo langzamerhand niet uit zijn voegen? Volgens de wethouder is dat zeker nog niet het geval. “Bergen op Zoom is een oude vestingstad die niet uit zijn voegen kan groeien. Dat is het unieke. We zijn rondom de kern compact gecentraliseerd. We zetten in op binnenstedelijke ontwikkeling. Dus er zijn nog veel mogelijkheden.”

Natuurgebied

Dalwachter is niet het eerste en zeker niet het laatste project in het gebied. Ook het natuurgebied aan de overzijde van de Markiezaatsweg zal er vroeg of laat aan moeten geloven. “Er is ooit een bestemmingsplan bepaald en daar was bouwen in de terpen toen al afgesproken. Het is ook bij de Raad van State geweest. Voor de aandacht van de ecologie gaan we wel minder bouwen dan mogelijk is. We zouden er tweehonderd kunnen bouwen maar we gaan er honderd bouwen.”

Als er voldoende appartementen verkocht zijn kan de bouw beginnen. René Maas hoopt dat het eerste gebouw dan in het voorjaar van 2023 klaar is.