Digitale fout en stijgende zorgvraag leiden tot flink tekort jeugdhulpbudget Moerdijk

Het gemeentehuis van Moerdijk (foto: ZuidWest Update).
Wethouder Paulien Joosten baalt ervan dat zij de gemeenteraad van Moerdijk niet eerder heeft kunnen informeren over een tekort van het jeugdhulpbudget 2024. Dat tekort bedraagt namelijk 2,1 miljoen euro. Verschillende oorzaken liggen daaraan ten grondslag, wat door een fout in het digitale systeem van de gemeente Moerdijk niet eerder opgemerkt was.
Het jeugdhulpbudget is bedoeld voor jongeren in de gemeente Moerdijk die hulp van de gemeente nodig hebben. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor jeugdzorg. Jaarlijks trekt de gemeente in totaal 14 miljoen euro uit om de in totaal ongeveer 1100 jongeren te voorzien van goede hulp. Nu is dat bedrag dus 2,1 miljoen euro hoger uitgevallen in het jaar 2024. Dat betekent dat de desbetreffende wethouder verantwoording aan de raad moet afleggen waarom het budget overstegen is.
Drietal oorzaken stijging
Volgens Joosten zijn er een drietal redenen aan te wijzen waarom er een tekort in de begroting is ontstaan. “Ook dit jaar zien wij weer een stijging in het aantal jeugdigen met een jeugdhulpvraag. Daarnaast zien wij dat de jeugdhulpvragen steeds zwaarder worden, waardoor ze meer zorg vereisen.” Hierdoor betaalt de gemeente Moerdijk steeds hogere tarieven om ervoor te zorgen dat iedereen de juiste zorg krijgt, vertelt de wethouder. Daarbij ziet zij ook dat verschillende bewegingen in de jeugdhulpzorgsector ervoor zorgen dat de kosten steeds meer oplopen. “Zo zijn er een aantal onvoorziene kosten door dreigende faillissementen. Ook het afbouwen van gesloten jeugdzorg in de gemeente kost behoorlijk wat geld.”
Normaal gesproken zou het monitoren van de budgetten geen problemen moeten opleveren. Hierdoor hebben wethouders snel zicht op situaties waarin het budget overschreden wordt en kunnen zij op tijd de raad hierover informeren. Door een fout in het digitale systeem is dat deze keer echter behoorlijk misgelopen. “Ik ben hier echt zuur van. Als ik het eerder had gezien, had ik ruim op tijd verantwoording aan de raad kunnen afleggen”, verzucht Joosten. De wethouder is wel opgelucht dat de problemen met het digitale systeem inmiddels verholpen zijn.
Geen gevolgen voor aanbieden zorg
Joosten wil daarnaast benadrukken dat het overschrijden van het budget geen gevolgen heeft op het aanbieden van zorg. “Iedereen, zowel jongeren als ouders, krijgen die hulp die zij verdienen.” Daarbij geeft de wethouder aan dat de tekorten in heel het westen van West-Brabant terug te zien zijn. “In de regio zien wij tekorten die variëren tussen de 4,1 en 1,1 miljoen euro. De gemeente Moerdijk zit met een tekort van 2,1 miljoen euro ongeveer in het midden.”
Dat betekent niet dat de gemeente niks gaat doen om de tekorten op te lossen. Zo geeft Joosten aan dat de gemeente beter gaat samenwerken met scholen en huisartsen. “Op die manier krijgt iedere client de zorg die bij hem of haar past, waardoor de zorg veel efficiënter kan worden.” De stijging van de kosten komt ook doordat er meer hulpvragen bij de gemeente wordt weggelegd. De wethouder ziet in de oplossing van dat probleem ook een rol voor de ouders weggelegd. “Niet met alles hoeft bij de gemeente aangeklopt te worden. Het opvoeden moet ook wel weer thuis gaan beginnen.”