West-Brabant

Dijken worden versterkt: ‘Als we dit niet zouden doen zou kans op overstroming groter zijn’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het Waterschap Brabantse Delta is bezig met het versterken van de dijken in West-Brabant. Tijdens een aantal toetsingen in 2015 is 48 kilometer aan dijk afgekeurd. Dit betekent dat de dijken versterkt en verhoogd moeten worden. Bij Etten-Leur zijn in een eerdere fase van het project al twee keersluizen aangebracht om hoog water tegen te gaan. Momenteel wordt er hard gewerkt in Langeweg (gemeente Moerdijk) om hier de dijken te versterken, zodat de kans op overstroming in het achterland kleiner is.

“We zijn nu bezig om zo’n vijftien kilometer aan dijk te versterken”, legt Lex Heijmans, omgevingsmanager van Waterschap Brabantse Delta uit. De oorspronkelijke dijken voldeden niet meer aan de nieuwe normen van de provincie. “Wij moeten een extreme waterstand van eens in de honderd jaar kunnen keren met onze nieuwe dijken.”

Nieuwe regels

De nieuwe regels en normen die vastgesteld zijn door de provincie moeten er voor gaan zorgen dat het achterland niet overstroomt. “Doordat het klimaat veranderd krijgen we vaker te maken met extremere weersoorten. Als er in een korte tijd veel regen valt kan de waterstand flink stijgen. Om te voorkomen dat het water over de dijken gaat verbeteren wij ze”, vervolgt Heijmans. “Als we dit niet zouden doen zou kans op overstroming van het achterland groter zijn.”

Heel proces

Het proces loopt sinds 2015. Nu worden de laatste vijftien kilometer versterkt. Het hele project kost circa 88 miljoen euro. “Dit is dan vanaf de voorbereiding tot aan de realisatie”, legt de omgevingsmanager uit. Volgens hem is het budget voldoende om het project tot een geslaagd einde te brengen.

Eind 2024 moet het hele project opgeleverd worden. “Op 31 maart is de omgeving waterveilig. Daarna zal er nog een deel afgewerkt moeten worden.” Hier worden dan dijkovergangen en bekleding van de dijk gerealiseerd.