Bergen op Zoom

Dilemma Doolhof kan er weer even tegenaan

Foto: Brabant Remembers

Han Verbeem Han Verbeem

Het Dilemma Doolhof aan de Ruytershoveweg kan er weer een paar maanden tegenaan. Vrijwilligers van de serviceclub Lions Bergen op Zoom hebben het monument een opknapbeurt gegeven. Het labyrint maakt deel uit van het project ‘Brabant Remembers’, als onderdeel van de activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding. Het Dilemma Doolhof staat er tot eind 2020.

Afgelopen week is het labyrint door de vrijwilligers opgeknapt met biologische en duurzame materialen en reinigingsmiddelen. Daarbij ging men in alle vroegte al te werk. “Door deze opknapbeurt kan dit mooie project tot het einde van 2020 blijven staan”, aldus initiatiefnemer Lion Erik Verbij van Lionsclub Bergen op Zoom.

Keuzes maken

Het tijdelijke Dilemma Doolhof is aangelegd op het terrein tussen de twee oorlogskerkhoven van Canadese en Britse militairen, die omkwamen bij de bevrijding van zuidwestelijk Nederland in 1944 en 1945. Nabij deze plaats zal uiteindelijk een bezoekerscentrum gebouwd worden. Het doolhof biedt bezoekers de mogelijkheid aan de hand van vragen om keuzes te maken en een weg in te slaan, zoals mensen dat ook in de oorlogstijd moesten doen. Elke keuze leidt vervolgens weer tot een vogende. Uiteindelijk vindt elke bezoeker zo een (uit)weg in het labyrint.

Afscheidstour Van de Donk

De serviceclub voelt zich nauw betrokken bij de doelstelling van het kunstwerk. “Als Lionsclub voelen we ons al enige jaren verbonden met de militaire erevelden”, stelt ook Leendert van de Hulst. Hij is President van de Lions. “We hebben onlangs twee grote charity projecten in Theater De Maagd gerealiseerd, samen met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, om fondsen te werven ten behoeve van een educatief gedeelte in het te realiseren bezoekersinformatiecentrum.” Het Dilemma Doolhof wordt ook zeer gewaardeerd door de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk, zo laat Lions weten. Van de Donk zal dit najaar bij zijn afscheidstour het labyrint ook bezoeken.