Bergen op Zoom

‘Directeur Bergs stadskantoor de wacht aangezegd’

Algemeen directeur en gemeentesecretaris Theo Wingens (Foto: gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

Algemeen directeur Theo Wingens van de gemeente Bergen op Zoom moet vertrekken. Dat meldt dagblad BN/DeStem vrijdagmiddag. Wingens zou van wethouder Mignon van der Zwan te horen hebben gekregen, dat hij tot aanstaande maandag de tijd heeft om zelf op te stappen. Doet hij dat niet, dan volgt een ontslagprocedure. ZuidWest Update heeft het college van B&W gevraagd om een reactie, maar volgens een woordvoerder wil men niet inhoudelijk reageren. De Bergse fractievoorzitters zouden gehouden zijn aan een zwijgplicht over de kwestie.

Door: Han Verbeem

Zowel wethouder Mignon van der Zwan als Wingens onthouden zich van inhoudelijk commentaar op de berichtgeving in BN/DeStem, zo laat woordvoerder Erwin Stander vrijdagavond weten. Wingens is sinds 2017 directeur en gemeentesecretaris van Bergen op Zoom, als opvolger van Lydia Spindler die dat jaar is vertrokken bij de gemeente. Hij maakte daarvoor al deel uit van de ambtelijke top op het Bergse stadskantoor onder zijn voormalige collega’s. De benoeming van Wingens is al vanaf het begin omstreden, omdat hij de taak had om schoon schip te maken in ambtelijke organisatie. Twee overige topambtenaren, die in de hierarchie op directe lijn van Wingens stonden, moesten solliciteren naar hun eigen functie en mochten vervolgens niet blijven. Dit zorgde voor grote onrust in de ambtelijke organisatie. Vervolgens kwam de positie van Wingens onder druk te staan door de opeenstapeling van ambtelijke missers in het dossier-Zwembad De Schelp.

Reorganisatie

Bij de bestuurlijke reset, eerder dit jaar, is Johan Rutten aangesteld als interim-directeur op de afdeling financiën. Volgens ingewijden was dat al een signaal dat een reorganisatie aan de top aanstaande was. Ook het Focusakkoord zou immers inzetten op een verbetering van de ambtelijke structuur en werkwijze in Bergen op Zoom. Afgelopen zondag zouden de Bergse fractieleiders te horen hebben gekregen dat Wingens de wacht was aangezegd, zo meldt BN/DeStem vrijdagmiddag. Dat kwam op het moment dat de raadspartijen van het Focusakkoord een amendement voor de raadsvergaderingen van 14 en 16 december opstelden, waarin is aangestuurd op een versnelde bezuiniging onder het ambtelijk personeel. Inmiddels heeft de Bergse raad besloten dat van de 640 FTE’s er 75 dienen te verdwijnen: 50 in 2021 en nog eens 25 in 2022. Dit zou gerealiseerd kunnen worden via natuurlijk verloop zoals het niet verlengen van tijdelijke contracten en het niet invullen van banen die vrijkomen door pensionering of vertrek.

Zwijgplicht

Ook de fractievoorzitters willen niet reageren op het nieuws. De enige reactie die zij geven is, dat ze niets mogen zeggen en enkelen bevestigen gehouden te zijn aan een zwijgplicht.