Bergen op Zoom

Dirigent wil het grootste online koor van Nederland: ‘Wilde het Wilhelmus’

Foto: Fanfare Accelerando

Sven de Laet Sven de Laet

Met de versoepelingen in het vooruitzicht, duurt het niet lang meer voor we massaal samen mogen zingen. Maar vóór het zover is, wil dirigent Pieter-Jan van den Berg uit Bergen op Zoom nog snel het grootste online koor van Nederland verzamelen. “Het is een beetje uit de klauwen gelopen.”

Het idee ontstond toen Pieter-Jan een paar weken geleden de krant opensloeg. “Ik las een artikel, waarin beweerd werd dat de zangkoren in ons land op sterven na dood zijn.” Dat was tegen het zere been van de dirigent, die meerdere verenigingen in West-Brabant onder zijn hoede heeft. “We zijn juist springlevend. Er is alleen niemand die namens ons op de voorgrond treedt.”

En wat verbroedert ons Nederlanders nou het meest? Het Wilhelmus.

Dan moet ik dat zelf maar doen, dacht Pieter-Jan. “Ik wilde iets doen om mensen samen te brengen. En wat verbroedert ons Nederlanders nou het meest? Het Wilhelmus. Dat zingen we alleen op bijzondere dagen.” Maar om nou heel Nederland in één keer op te trommelen… “Dat was een wat wild plan. Toch gaan we het nu een tikkie kleiner – in Roosendaal en Bergen op Zoom – alsnog doen.”

Het idee is simpel. “We roepen alle inwoners op om hét lied van hun stad te zingen.” Voor Roosendalers is dat M’n stadje en voor de Bergenaren Merck toch hoe sterck. “Mensen kunnen dat filmen en vervolgens naar mij sturen. Ik leg dan al die sporen over elkaar heen en dan hebben we de grootste koren van Nederland.”

Het gaat uiteindelijk om verbroederen, maar een beetje opjutten kan geen kwaad.

En met de eeuwige rivaliteit tussen beide steden, kan dat nog wel eens een interessante strijd worden, denkt Pieter-Jan. “Het gaat uiteindelijk om verbroederen, maar een beetje opjutten kan geen kwaad.” De animo is in ieder geval groot. “Vanuit beide steden heb ik inmiddels al tientallen reacties. Daar zitten ook meerdere scholen en instellingen bij.”

Wie zin heeft om een moppie te zingen, kan zich aanmelden via [email protected] (Roosendaal) en [email protected] (Bergen op Zoom).