Ossendrecht

Dit apparaat in Ossendrecht herkent en telt insecten

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wat staat daar in de Ossendrechtse polder tussen de spruitenkool en de prei? Is het een barbecue? Een maanlander? Een robotinsect? Bezoekers van het groenteplatform van Syngenta weten wel beter. Het is de nieuwste gadget op het gebied van groente telen. De Diopsis insectenscanner van Faunabit.

Op het evenement kunnen groentetelers, distributeurs en groenteverwerkers komen kijken naar nieuwe oplossingen voor groentetelers. Het evenement wordt georganiseerd door Syngenta, het bedrijf is actief in de agribusiness, de genetische en biotechnologie en de productie en verkoop van chemische stoffen. “Ik denk dat de insectenscanner een mooie tool is om telers te helpen om goede beslissingen te maken”, zegt Hanneke Verhelst van Syngenta.

Insecten

Het apparaat dat ongeveer een halve meter boven de grond op vier pootjes staat is voorzien van een geel paneel. Door de felle kleur komen de insecten op de plaat af. Vervolgens worden ze automatisch gefotografeerd. Voor een teler is het namelijk van belang om te weten welke insecten in zijn gewas zitten, zegt Verhelst. “Je komt te weten hoeveel goede insecten en hoeveel slechte insecten er zitten. Met de scanner kun je goed monitoren en beslissen of je in moet grijpen of dat het mooi in balans is waardoor de natuur het zelf oplost.”

In de cloud

Naast de Diopsis insectenscanner staat een zonnepaneel. “Hierdoor kan het apparaat 24 uur per dag foto’s blijven maken en data verzenden. Je kunt het maanden op dezelfe plek laten staan en met behulp van 4G wordt de data naar een centrale server verzonden”, legt Stephan Peterse van Faunabit uit. “Het apparaat is voor wetenschappelijk onderzoek bedacht en ontwikkeld omdat we in dertig jaar tijd 75 procent van de insecten zijn kwijt geraakt. Maar het is ook prima inzetbaar voor telers”, aldus de uitvinder die tevens werkt aan een bijenkast-weegschaal en een systeem om het klimaat in een stal te monitoren.

Insectenradar

Verhelst verwacht dat er in de toekomst nog veel preciezer te werk kan worden gedaan doordat er steeds meer datagedreven beslissingen worden gemaakt. “De insectenscanner gaat veel data opleveren, maar dat kun je ook verder trekken. Stel dat je meerdere scanners aan elkaar koppelt. Dan krijg je een soort buienradar van insecten. Zet je daar weerdata bij, dan kun je voorspellen wanneer welk beestje zich zal vermeerderen. En zo kun je de plaagdruk voorspellen”, zegt ze. Het groenteplatform in Ossendrecht duurt tot en met vrijdag 15 oktober.