Bergen op Zoom

Dit bekende pand langs het spoor mag weer gezien worden

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Iedereen die weleens in de trein tussen Bergen op Zoom en Roosendaal heeft gezeten zal het pand herkennen. De oude ijzergieterij langs het spoor met op het dak de lichtgevende letters ‘Rogier Nerincx Richter’. Bert de Dooij kocht het pand in 2015 en is sinds die tijd bezig met de renovatie. Binnen twee jaar wil hij het pand van binnen en van buiten klaar hebben.

Toen De Dooij het pand in bezit kreeg, had het pand jarenlang staan verpauperen. De muren zaten vol met spuitverf en klimplanten. De ramen waren dicht getimmerd en het pand viel bijna van ellende uit elkaar. De Dooij keek daar doorheen en zag dat het pand potentie had.

Een paar jaar klussen later ziet het pand er weer fraai uit. De muren zijn weer schoon en gevoegd en er zijn allerlei mooie details in ere hersteld. Maar de meest in het oog springende aanpassing is de lichtreclame op het dak. Voorheen hadden die letters steun aan de achterliggende fabriekshallen. Die hallen zijn gesloopt, dus er was een speciale constructie nodig om de letters veilig op het dak te monteren. Op de zolder van het pand zijn dimmers aangebracht, zodat De Dooij de hoeveelheid licht die de tekst ‘Rogier Nerincx Richter’ geeft, kan aanpassen.

Tom van Eekelen, specialist op het gebied van Bergs erfgoed is nauw betrokken bij de renovatie en is blij dat het pand weer een functie krijgt. “In erfgoedland is een veel gehoorde kreet ‘behoud(t) door ontwikkeling’, die slogan gaat hier zeker op”, zegt hij. Nu de buitenkant van het pand grotendeels af is, gaat De Dooij verder met de binnenkant. Hij wil de hele renovatie binnen twee jaar af hebben, zodat hij er zelf kan gaan wonen met zijn vrouw.