Bergen op Zoom

Dit gebeurt er in het Odensehuis in Bergen op Zoom

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Iedereen hoort erbij in het Odensehuis in Bergen op Zoom, waar de mensen met (beginnende) geheugenproblemen bij elkaar komen voor de gezelligheid. Er wordt rummikub gespeeld, een potje gebiljart en fanatiek gedamd.

“De deur van het Odensehuis staat altijd open”, vertelt Kim Wirtz, coördinator van de ‘WijZijn Traverse Groep. Het huis is bedoeld voor mensen die te maken krijgen of hebben met (beginnende) geheugenproblematiek. “We zijn gratis te bezoeken, iedereen mag langskomen”, vertelt Wirtz.

Het concept is over komen waaien uit Denemarken. “Odense is een stad in Denemarken. Het huis moet een soort communitygevoel geven”, legt Wirtz uit. Mensen die last krijgen van vergeetachtigheid kunnen namelijk wel eens het gevoel hebben dat ze er niet meer toe doen, en dat ze er niet meer bij horen. “Maar in het Odensehuis hoort juist iedereen erbij. Mensen krijgen hier het idee dat ze weer iets bij kunnen dragen, en dat is precies wat we willen bereiken.”

Open

“Ik vind het heel gezellig en we krijgen hier goede begeleiding”, vertelt bezoeker Jan. Hij is zo’n twee tot drie keer per week te vinden in het Odensehuis. “Ik woon gelukkig dichtbij, dus ik ben er zo”, vertelt hij met een lach.

Andere bezoekers zijn fanatiek een potje aan het biljarten. “We zijn hier heel open. Als een bezoeker ergens zin in heeft om te doen, proberen we dit te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling of een spelletje”, vervolgt Wirtz.

Drempel

Het is echter niet voor iedereen makkelijk om het Odensehuis te bezoeken. “Er is vaak wel een drempel die mensen over moeten voor ze langskomen. Vaak gaan we dan eerst een kopje koffie drinken bij de mensen thuis en gaan we vervolgens samen naar de locatie.” De bezoekers beseffen goed waarom ze naar het Odensehuis gaan. “Het is voor je eigen bestwil, ik knap er ook wel een beetje van op”, besluit een bezoeker.

Het Odensehuis is gratis te bezoeken. Het adres is: Korenmarkt 7 in Bergen op Zoom.