Huijbergen

Dit is er in Huijbergen te doen op 26, 27 en 28 augustus

Wethouders Jeffrey van Agtmaal (links) en Lars van der Beek (rechts) en organisator Wil de Jong (midden) tijdens de presentatie van de plannen. | Foto: Jan Krijtenburg

Wethouders Jeffrey van Agtmaal (links) en Lars van der Beek (rechts) en organisator Wil de Jong (midden) tijdens de presentatie van de plannen. | Foto: Jan Krijtenburg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het laatste weekend van augustus belooft weer één van de hoogtepunten van het jaar te worden voor het Woensdrechtse dorp Huijbergen. Aan de vertrouwde ingrediënten zal het niet liggen. Bezoekers kunnen weer rekenen op wielrennen en een braderie. Een ook de kermis is niet verloren gegaan.

Wat in 2014 begon met het Huijbergse Kampioenschap met nog geen twintig deelnemers, is uitgegroeid tot het Woensdrechtse kampioenschap met meer dan zestig deelnemers tijdens de vorige editie. “Er wordt gereden in de categorieën heren tot vijftig jaar, heren vijftig plus en dames. Om te voorkomen dat de onderlinge verschillen te groot worden, hanteren we een maximum van negentig deelnemers”, zei de organisatie dinsdagavond tijdens een presentatie van de plannen voor het feestweekend.

De renners worden op zaterdagavond om zeven uur weggeschoten door de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen voor een wedstrijd over 40 kilometer. “Wielrenners met én zonder licentie uit de gehele wielergemeente Woensdrecht gaan strijden om wie er al eerste over de finishstreep in de Dorpsstraat gaat”, aldus Wil de Jong van de Huijbergse ondernemersvereniging Hover.

Raadsleden laten zien welke partij buiten de raadszaal de sterkste is

Voorafgaande aan het kampioenschap is er de raadsrace. “De zes Woensdrechtse politieke partijen sturen elk een ploeg van vijf renners naar Huijbergen om te laten zien welke partij buiten de raadszaal de sterkste is”, zegt De Jong. Deze race gaat om half zeven van start. Vanwege de wedstrijden zijn de volgende wegen afgesloten: Boomstraat, Bakerstraat, Vrouwenhof, Kloosterdreef, Dorpsstraat en Staartsestraat. De afsluiting is op zaterdag van 17.00 tot 21.30 uur.

Kermis

Een paar dagen voor het feestweekend gaat de opbouw van de kermis al van start op het Kerkplein. De kermis is op vrijdag geopend van 15.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag van 13.00 tot 22.00 uur en op zondag van 11.00 tot 20.00 uur. Dat er weer een kermis in Huijbergen zal zijn, lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Waar exploitanten voorheen moesten betalen voor een plaats op de kermis, krijgen ze daar nu een tegemoetkoming voor vanuit het ondernemersbudget. Wethouder Jeffrey van Agtmaal spreekt van een aanjaagfunctie die de gemeente heeft om de leefbaarheid in het dorp hoog te houden. “Als we dit niet doen dan is er geen kermis meer in Huijbergen.” De kermis heeft dit jaar tien attracties.

Braderie

Op zondag 28 augustus is de braderie geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er komen tientallen marktkramen te staan en er zal muziek te horen zijn in de Huijbergse straten. Voor de Huijbergse jeugd is er een vrijmarkt waarop ze hun tweedehands en afgedankte spulletjes aan de man kunnen brengen. “De vrijmarkt is enkel en alleen bedoeld voor de Huijbergse jeugd”, benadrukt De Jong. Opgeven dient voor 24 augustus te gebeuren bij Wil de Jong door te bellen naar 0164- 642110 of door een e-mail te sturen naar [email protected] Vanwege de braderie zijn de volgende wegen afgesloten: Boomstraat, S. Bogaertslaan (van P. Borrekensstraat tot kruising Boomstraat). Bergsestraat, Dorpsstraat en Bergsestraat (van kruising Boomstraat tot Jeneverbes). De afsluiting is van 06.00 uur tot 20.00 uur.

Lees ook: Informatiecentrum bij Huijbergse molen Johanna bijna klaar voor opening

Huijbergen heeft nog meer

Zondag is de gehele dag het Wilhelmietenmuseum geopend. In een zestal zalen worden vele herinneringen aan de Wilhelmietenorde en aan het werk van de broeders van Huijbergen tentoongesteld. Ook de molen Johanna is de gehele dag geopend voor het publiek. Onlangs is er naast de molen een educatiegebouw geopend. De Huijbergse horeca zorgt weer voor gezelligheid op de terrassen.