Bergen op Zoom

Dit is er te zien in de heropende musea

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Sinds vorig weekend mogen musea weer open na de lockdown. Ondanks de maatregelen zoals reserveren en mondkapjes wisten vrij veel mensen de musea al te vinden. Maar wat is er op dit moment eigenlijk te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom en het Tongerlohuys in Roosendaal?

Meer dan een half jaar hielden musea noodgedwongen de deuren gesloten. De vreugde is dan ook groot nu de musea weer bezoekers mogen ontvangen. Het Tongerlohuys in Roosendaal opent met een tentoonstelling die vorig jaar al plaats had moeten vinden. Het Markiezenhof geeft een vervolg aan de tentoonstelling Koele Wateren en pakt uit met het geheimenpaleis.

Tongerlohuys Roosendaal

Wie in de Roosendaalse Molenstraat of Kerkstraat loopt kan niet om de nieuwe tentoonstelling Hemel & Aard heen. Afdrukken van glas-in-lood ramen moeten voorbijgangers nieuwsgierig maken naar de tentoonstelling over het Roosendaalse Kloosterleven. De tentoonstelling is in het leven geroepen in het kader van het Brabantse jaar van het kloosterleven. “Het gaat over vijf congregaties die tussen 1832 en 1905 naar Roosendaal kwamen. Het verhaal van de Franciscanessen van Charitas, de broeders van Saint Louis, de Redemptoristen, de Franciscanessen van Mariadal en de missionarissen van Mill Hill wordt aangevuld met de video-installatie van kunstenaar Pat van Boeckel”, zegt Janine Verster, conservator van het Tongerlohuys.

https://vimeo.com/560860583

Markiezenhof Bergen op Zoom

De kunstwerken die in het kader van de reizende tentoonstelling Koele wateren in het Markiezenhof zijn vertrokken naar het museum in Gouda. Maar om meer mensen de kans te geven om de tentoonstelling te beleven, is deze verlengd tot en met 29 augustus. Er zijn nu reproducties van de werken te zien, aangevuld met veertien duikdoeken van Monique van den Hout uit Tholen. “De expositie heet nu ‘Water van alle getijden’”, zegt Yolande Kortlever, projectleider in het Markiezenhof.

Haar collega Claartje Rijkers hield zich tijdens de sluiting onder meer bezig met het fine-tunen van het ‘Geheimenpaleis’. “Het gaat over geheimen van de stad, de streek en de wereld die zich uiteindelijk hier uitvouwen. We zijn voornamelijk bezig geweest met de technische snufjes in de stijlkamers”, zegt Rijkers. Als voorbeeld geeft ze het schilderij van de kardinaal. Het doek is eigenlijk een beeldscherm en de lijst is gemaakt met behulp van 3d scan- en printtechniek. Als je ervoor gaat staan gaat het schilderij tegen je praten.”

https://vimeo.com/560860149

Musea Woensdrecht

Museum Den aanwas in Ossendrecht is nog niet open, omdat in het kleine museum de basisregels niet te handhaven zijn. Het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen is wel open en verlengt de tentoonstelling ‘Pareltjes in Mechelse kant’ tot 1 oktober. Wings over Woensdrecht gaat open op woensdag- en zondagmiddagen van één tot vier uur.