Woensdrecht

Dit is het geheim van de Woensdrechtse Boerendag

Voorzitter Henk Roefs (rechts) op een oude tractor bij Frank van der Pol.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na vijftien succesvolle edities, vindt op zondag 11 september de Woensdrechtse Boerendag weer plaats. Ieder jaar bezoeken duizenden mensen het familie-evenement. Hoe verklaart voorzitter Henk Roefs het succes? En wat gaan bezoekers merken van boerenprotesten?

Oude tractoren en ambachten bekijken, jonge dieren knuffelen en door het maisdoolhof dwalen. Het is een greep uit activiteiten die de Woensdrechtse Boerendag tot een succes maken. Op het evenement krijgen mensen een inkijkje in het agrarische leven. En het blijft niet bij kijken, want er is altijd veel te beleven. En daar zit het geheim van de boerendag. “Het is niet als een museum bezoeken, maar er is echt wat te doen. De oude tractoren kun je bekijken, maar je kunt er ook op plaatsnemen. De machines, ambachten en dieren kun je van dichtbij beleven”, zegt Henk Roefs. De grote stropiramide waar kinderen op kunnen klimmen is ook altijd een hele belevenis. “Er komt daarom voor de kleinere kinderen ook een mini-stro-piramide en een hooiberg.”

Boeren zijn gewend op de kleintjes te letten

Verder doet het team achter de boerendag er alles aan om het evenement vriendelijk te houden voor gezinnen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de entreeprijs die al jarenlang steevast drie euro is. “Alle materialen die wij gebruiken zijn duurder door inflatie. Toch vinden we het belangrijk om de prijs aantrekkelijk te houden zodat het betaalbaar blijft als je met het hele gezin komt”, zegt Roefs, die blij is dat een trouwe groep sponsoren dit mogelijk maakt. “En we letten natuurlijk goed op de kleintjes. Boeren zijn dat gewend.”

Wat ook mee zal spelen is dat een buitenevenement in de nazomer aantrekkelijk is. Tot nu heeft de organisatie veelal op zonnig weer kunnen rekenen. “We gaan ieder jaar naar de zusters van Clarissen in Putte-Stabroek om te laten bidden voor het juiste weer”, zegt Roefs die niet in toeval gelooft. “Als het lekker weer is op de tweede zondag van september is het bijna vanzelfsprekend om op de fiets naar de boerendag te gaan.”

Vrijwilligers

De krapte op de arbeidsmarkt is enorm. Maar is dat ook merkbaar bij de werving van vrijwilligers? Op de eerste plaats kan het bestuur rekenen op een stabiele groep vrijwilligers van 40-50 mensen, zegt de voorzitter. Maar met name voor de horeca kunnen ze nog wel mensen gebruiken. “We zijn wel op zoek naar mensen, maar niet paniekerig. Het is fijn om voldoende mensen te hebben zodat de vrijwilligers niet de hele dag hoeven te werken en kunnen rouleren.”

Ook zit er een samenwerking met LPS kinderopvang Jongleren in de pijplijn. “Hoe die samenwerking er precies uit gaat zien, moeten we nog uitwerken. Feit is dat de mensen die daar werken goed met kinderen kunnen werken.” Helpende handjes zullen ook toegestoken worden vanuit de scoutingverening. In ruil voor hun hulp krijgen de scouts tussen de 15 en de 18 jaar een vergoeding, waarmee ze hun scoutingweekend kunnen bekostigen. “Het is mooi dat verenigingen elkaar zo kunnen ondersteunen.”

Misschien zal je ergens een vlag ondersteboven zien hangen

De afgelopen maanden wisten met name de veehouders de publiciteit goed te vinden tijdens de boerenprotesten. Gaat dat nog een rol spelen tijdens de boerendag? “Misschien zal je ergens een vlag ondersteboven zien hangen”, zegt Roefs, “Maar de boerendag is om plezier te maken, niet om actie te voeren. Er komen dus geen protesten of acties op de boerendag. Ik merk ook wel om me heen dat de boodschap voldoende bekend is.”

De opbouw van de boerendag begint een paar dagen voor het evenement. Deze week worden er al strobalen naar het evenemententerrein langs de Reimerswaalweg gebracht. “Die gaan we gebruiken om een groet voor de renners van La Vuelta te maken. Tijdens de boerendag dienen de strobalen als zitplaatsen voor de bezoekers.” De boerendag is op zondag 11 september van 10 tot 17 uur.