Bergen op Zoom

Dit is waarom de fonteinen niet uitgezet worden

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Met de aanhoudende winterse temperaturen lijkt het erop dat de schaatsen binnenkort uit het vet kunnen. Opzoek naar een plek om te schaatsen in Bergen op Zoom kom je al snel uit op de Binnenschelde en het Anton van Duinkerkenpark. Maar gooien de fonteinen daar geen roet in het eten?

Door: Vincent Krijtenburg

De fonteinen zorgen namelijk voor beweging in het water, waardoor het ontstaan van ijs belemmerd wordt. Mensen die in het park wandelen of die over de boulevard fietsen vragen zich dan ook af of de fonteinen niet beter uit kunnen. 

Vorstschade

Maar dat gaat niet gebeuren, laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten. De fonteinen moeten aanblijven om vorstschade aan de installatie te voorkomen. Bovendien zorgt het er ook voor dat er een wak ontstaat voor de watervogels zoals eenden en meerkoeten. 

Schaatsen

Het wordt dan ook afgeraden om in de buurt van de fonteinen het ijs op te gaan. Even verderop moet geen probleem zijn zolang de vorst aanhoudt. De gemeente voegt er wel aan toe dat schaatsen op eigen verantwoordelijkheid is. Ze controleert niet of het ijs geschikt is en zal wegens de corona-omstandigheden ook geen veldjes onder water zetten.