Geen regio geselecteerd

Dit platform laat ondernemers handelen in groene energie

Redactie Redactie

Veel bedrijven willen graag groene lokaal opgewekte stroom, maar niet ieder bedrijf kan zelf zonnepanelen aanleggen en gebruiken. Nu kunnen ondernemers deze groene stroom kopen van bedrijven in de buurt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een energiehandelsplatform. Agrariër Jos Naalden en autodealer Hans van Sprundel zijn hier goede voorbeelden van.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Jerom Huijskens (tekst)

Het klinkt als een duurzaam plan voor ondernemers. Een bedrijf wekt door middel van zonnepanelen energie op en verkoopt dit via een energiehandelsplatform weer door aan andere bedrijven. Niet iedere onderneming beschikt over de mogelijkheid om dit zelf met zonnepanelen te doen. Met het energiehandelsplatform Majoppeveld kunnen bedrijven van elkaar groene energie krijgen en aan elkaar verkopen. Dit om de stap te maken naar een CO2-vrij bedrijf en er kan voor de bedrijven winst uit te halen zijn. Ook wordt het lokale energienet hierdoor ontlast.

Verdienmodel

Varkenshouder Jos Naalden heeft naast zijn bedrijf 764 zonnepanelen op de daken van zijn stallen. Met die panelen wekt hij duurzame energie op. Dan heeft hij de mogelijkheid om dit aan het lokale stroomnetwerk te leveren, maar het is nog voordeliger om dit aan het energiehandelsplatform te leveren. Dat vertelt de parkmanager van Majoppeveld Pieter Wierickx. “Er is een klein financieel voordeel voor de leverancier. Maar wat belangrijker is, is dat bijvoorbeeld agrariërs tegenwoordig echte ondernemers zijn en ze doen nu mee met de ondernemers van Majoppeveld. Door te handelen binnen de regio zorgen we dat we het geld bij elkaar houden en dat we het geld besteden in de regio.”

Weet waar je stroom naartoe gaat

Dit project is nog in opkomst. Momenteel hebben ongeveer 50 ondernemingen gezegd dat ze interesse hebben om aan te sluiten bij het platform. Naalden is een van de eerste die zich aansloot bij dit platform. “Ik ben geen voorloper op het gebied van zonne-energie, maar dit is toch wel uniek. We hopen hier ook het lokale energienet mee te ontlasten. Het was een lang proces en er moest veel onderzoek worden gedaan, maar het is gelukt. Ik heb de wens om lokaal te verkopen en ik vind het fijn dat ik weet waar mijn stroom naartoe gaat.   

Steentje bijdragen

Hans van Sprundel is autodealer in Roosendaal. Het geeft hem een goed gevoel om onderdeel uit te maken van het platform. “De basis is aansluiten op het nieuwe platform, waardoor ik voordelig stroom kan afnemen van een collega-ondernemer hier in Roosendaal en ik kan zelf energie leveren. Het geeft een hele andere kijk op energie. Normaal denk je aan bedrijven met grote schoorstenen. Maar nu kun je zien van wie het komt en heb ik de mogelijkheid het duurzaam op te wekken. Ik vind het fijn dat ik mijn steentje bijdraag.”