Roosendaal

Dit weekend is open monumentendag in Roosendaal

Redactie Redactie

Komend weekend kunnen mensen monumenten bezoeken in Roosendaal. Voorzitter Theo Munnik nam de planning van het weekend door die er dit jaar anders uit ziet door het Covid-19 virus.

Door Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Het thema is Leermo(nu)menten, want je bent nooit te oud om overal iets van te kunnen leren. Door de latere voorbereidingen en de gepaste afstand die gehouden zal moeten worden zullen alleen ruime monumenten open gaan. Ter compensatie staat er een wandeling door de Roosendaalse binnenstad in het boekje. Het is een gids voor alle monumenten en historische plekken met betreffende informatie. Behalve dat staan er ook wandelingen, fietsroutes en rondleidingen op de planning voorbereid onder begeleiding van deskundigen.

De wandeling leidt je tot plekken en monumenten die nooit open zijn geweest en een meer historische achtergrond hebben. Een monument met een meer historische achtergrond is een stolpersteine, oftewel struikelsteen. Het is een betonnen steen waarop de geboorte- en overlijdensdatum, naam en de plaats van overlijden van mensen staan die zijn overleden in de Holocaust.

Anders dan anders

Het is wel duidelijk dat de open monumentendag er dit jaar anders uit ziet. De planning is anders dan anders en de voorbereiding vergde veel van voorzitter open monumentendag Roosendaal Theo Munnik. Het stelde hem dan ook gerust dat raadsleden hun handen uit de mouwen zullen steken tijdens het gehele weekend. Het regelen van vrijwilligers zou nog meer moeite en tijd in beslag hebben genomen, aldus Munnik. Die blij is dat het door kan gaan en dat alles georganiseerd is.