Bergen op Zoom

Dit zijn de gevolgen van de afkoelende woningmarkt

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De tijd van aanhoudende prijsstijgingen op de woningmarkt is verleden tijd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsdaling van koopwoningen die in april begon, kwam in september in een stroomversnelling. Wat zijn de gevolgen van deze prijsdaling en wat merkt de makelaar ervan?

We vragen het aan Maarten Grosfeld. Hij is de eigenaar van Grosfeld Makelaardij in Bergen op Zoom. Daarnaast is hij voorzitter van NVM afdeling West-Brabant. Dat geeft hem een brede kijk op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Binnen de afdeling zijn ruim tweehonderd NVM makelaars werkzaam.

Druk van de woningmarkt af

De afkoeling van de markt is Grosfeld niet onopgemerkt gebleven. “Het aanbod van woningen neemt toe en er zijn minder kijkers.” Met andere woorden: de grootste druk die voorheen op de markt stond is er nu wel vanaf.

Volgens de makelaar is de normalisatie van de markt een gezonde ontwikkeling. “Het is natuurlijk heel raar dat je voor een woning van 3 ton door de marktdruk 3,5 ton moest betalen”, zegt Grosfeld. Hij spreekt van een lichte correctie. In vergelijking met een jaar geleden zijn koophuizen nog wel bijna 10 procent duurder, het verschil op jaarbasis wordt met de maand kleiner. Volgens het CBS gingen de prijzen in september op maandbasis zelfs het hardste naar beneden sinds mei 2013.

Hypotheekrente

“De prijzen zakken wel maar het is niet wereldschokkend”, zegt de makelaar. “Het effect is dat een deel van de mensen aankijkt hoe het zich ontwikkelt.” Terwijl die mensen de kat uit de boom kijken, stijgt de hypotheekrente wel in rap tempo. “Daarmee wordt de leencapaciteit anders. Mensen kunnen minder lenen.”

Onzekerheden van stijgende energieprijzen en zelfs van de boodschappen hebben ook een niet te onderschatten invloed op het koopgedrag. Maar hoewel veel mensen dus terughoudend zijn op de woningmarkt wordt er volgens Grosfeld nog wel goed verkocht. “Alleen die druk met inschrijven en overbieden zie je wel minder worden. Mensen hebben in theorie meer keuze. Nu kun je kiezen uit drie woningen in plaats van twee.”